Jednoduchý „Made for Etarget“ web

Viete čo znamenajú skratky MFA a MFE ? Týmito skratkami sa označujú weby vytvorené len za účelom prilákania návštevníka, ktorý klikne na PPC reklamu. MFA = Made for Adsense, MFE = Made for Etarget. Ja osobne ich nemám rád, ale ak chcete vedieť viac tak čítajte ďalej.

Pointa je jednoduchá. Stačí vytvoriť web, o ktorý sa treba čo najmenej starať a to buď so statickým obsahom, alebo automaticky generovaným obsahom. Ďalej na web umiestniť PPC reklamu na také miesta, aby bola čo najväčšia miera prekliku (CTR) a potom už len treba zaistiť aby na web prišlo čo najviac užívateľov.

Ako som povedal, jediným účelom týchto webov je ich monetizácia a pre užívateľa majú minimálny, alebo žiadny prínos. Lenže ako prilákať ludí na takýto web, keď nemá (pre užívateľa) prínos ? No predsa cez vyhľadávače. Stačí sa zamerať na to čo ľudia veľa hľadajú a zároveň to nie je veľmi konkurenčné kľúčové slovo, alebo fráza, spraviť optimalizáciu pre vyhľadávače, poprípade linkbuilding a úspech je zaručený.

Ako príklad nám môže poslúžiť fakt veľmi jednoduchý, ale vzhľadom na náklady veľmi pravdepodobne výnosný web bicykel.sk. Na tomto webe nieje žiadny obsah, keďže niekoľkoročnú zmienku o tom, že web sa pripravuje, plus nejaké linky na iné weby za obsah nepovažujem. Za to je však na webe veľmi dobre umiestnený reklamný blok od Etargetu a ešte nad ním niečo o súvisiacich odkazoch. Mimochodom Etarget s takým webom nemá žiadny problém a podľa nich nijak neporušuje pravidlá. Bežný užívateľ si ani nemusí všimnúť, že to je reklama a hneď kliká.

A ako som prišiel na to, že tento web môže aj napriek jeho pre užívateľa nulovej hodnote prinášať zisk ? Veľmi jednoducho. Stačí ísť na stránku pre návrh kľúčových slov od Googlu a pozrieť si počet vyhľadávaní slov bicykel a bicykle.

Najvyšší počet hľadaní daných slov je okolo 20 000 a to v Apríly na jar, čo je logické ;). To je celkom slušné nie ? Avšak celkový počet hladaní nám sám o sebe nepovie nič, ale čo je dôležité je, že bicykel.sk sa umiestňuje vo vyhľadávaní slova bicykel cez google.sk na prvej pozícii. To znamená veľkú mieru prekliku.

UPDATE: No bohužiaľ som sa pri mojom výpočte sekol. Google neukazuje počet vyhľadávaní za mesiac, ale za posledných 12 mesiacov. Čiže treba stým rátať pri výpočte a aj tvorbe MFE/MFA webu ;)

Čiže poďme si to zrátať. Dajme tomu, že v apríly mal web bicykel.sk vďaka googlu 10 000 návštev. Vďaka umiestneniu reklamy mal vysokú mieru prekliku, dajme tomu až 5 %. To máme 500 kliknutí, províziu za kliknutie dajme napríklad na 2 SK, čiže suma sumárum, web zarobil za apríl 1000 SK. Nieje to síce nejak veľa, ale človek čo má takýchto webov viac si na nich môže celkom slušne privyrobiť. A to sa bavíme len o malom Slovenskom trhu. V zahraničí je to oveľa väčší biznis.

A čo vy ? Vlastníte nejaké MFA/MFE, alebo podobné weby ? Neočakávam od Vás linky, stačí mi jednoduchá odpoveď typu áno/nie, poprípade nejaký popis ;)

p.s. ak ste si v texte všimli pomerne nezmyselný odkaz na bicykel.dh-zone.sk, tak to je len taký môj malý experiment na subdoméne môjho webu o zjazde na horských bicykloch.


Posted

in

by

Tags:

Comments

7 odpovedí na na “Jednoduchý „Made for Etarget“ web”

  1. Tom@S Avatar

    no musim uznat ze tato domena je fakt super a urcite by zarabala mnohonasobne viac keby je tam len sablona a nejaky externy predaj, staci mala dohoda s predajcom bicyklov a je to.

  2. Vladooo Avatar

    Mám stránku, ktorú mám len na zarábanie cez Adsense, ale nie je to typická MFA stránka, pretože je pre užívateľov užitočná a často sa na ňu vracajú. Stačí jednoduchý nápad, ešte jednoduchšie zrealizovanie (beží na freehostingu) a s Adsense sa dá slušne zarábať aj bez porušenia pravidiel. :D

  3. head Avatar

    daj URL ;)

  4. Vladooo Avatar

    http://praca-sk.napady.net
    btw: zaujala ma tá stránka, ktorá sa ti zobrazuje po pridaní prvého komentára, smiem sa spýtať, ako sa to dá spraviť? Ak budeš taký dobrý, tak mi napíš na mail, kontakt na teba som tu nenašiel :) Vďaka :)

  5. head Avatar

    Cojaviem, je to MFA ;) ale pohoda, zamakal si si na tom, tak nech to prinasa zisk, nie ? :)

  6. Lukas Avatar
    Lukas

    No tak ak ten tvoj web neporusuje adsense pravidla tak urcite porusuje pravidla gogola a mal by i byt penalizovany za vypis klucovych slov na koci stranky.

  7. Janka Avatar

    Podla mna je velmi dolezity tiez content, lebo podobne weby ochvilu prevalcuje konkurencia s lepsim contentom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *