Živnosť na tvorbu web stránok…

Tento článok bude iný ako ostatné a nebudem v ňom tentoraz mudrovať ja, ale poprosil by som o radu niekoho z náhodných čitateľov tohto blogu ;)

Som normálne zamestnaný na plnú úväzok a pracujem ako Unix admin, ale ešte by som si chcel založiť živnosť a občasť spraviť (a hlavne vyfakturovať ;) nejaký web…

Čo som už dávnejšie čítal, tak s tvorbou web stránok a živnosťou to bolo rôzne a dočítal som sa, že tvorba web stránok by sa mala riadiť autorským a nie živnostenským zákonom. Tak by som Vás chcel poprosiť aby ste do komentárov napísali aké s tým máte skúsenosti vy, aké živnosti máte zapísané, či už v živnostenskom liste, alebo v živnostiach pre s. r. o. (dúfam, že som nezadrel blbosť) a či sa podľa Vás oplatí mať živnosť aj popri normálnom zamestnaní.

Najradšej by som mal len živnosť a robil freelancera, keďže nemám rád stereotyp v podobe pravidelného chodenia do práce ;), ale jednak stým nemám žiadne skúsenosti a pochybujem, že by som bol (zatiaľ?) schopný zarobiť toľko ako teraz v robote, ktorá je viac ako dobre platená…

Takže očakávam vaše komentáre. Ako som v článku o eshope videl, komentovať viete, tak by som poprosil niečo aj sem.

Díky moc!

p.s. tých pár z vás, čo sem chodíte cez RSS z FeedBurnera, tak si nastavte nový RSS kanál keďže na FeedBurner kašlem, lebo je pomalý a viacmenej mi je jedno koľký z vás sem chodia cez RSS.


Posted

in

by

Tags:

Comments

18 odpovedí na na “Živnosť na tvorbu web stránok…”

  1. head Avatar

    Nikto nic ? No taaak ;)

  2. masko Avatar

    najlepsie budes, ked zajdes na zivnostensky urad a nechas si poradit. oni ti povedia, ako to nastylizovat tak, aby sa to nebilo s autorskym zakonom, pretoze tvorba webstranok by sa teoreticky naozaj mala riadit autorskym zakonom. ja osobne tam mam „zhotovovanie webovych stranok a ich nasledna aktualizacia“ + „graficka prace na pocitaci podla predlohy“. + klasicke veci – sprostredkovatelska cinnost, velkoobchod, maloobchod a tak.

  3. daboss Avatar
    daboss

    ako uz vies, mam kolegu, ktory si na to zivnost vybavil, ak chces mozem ti s nim dohodnut rande

  4. tybi Avatar

    Na živnostenskom ti poradia, aké predmety činnosti tam majú. Jeden predmet je tuším stovka, takže buď kľudne čo najobšírnejší. Všetko je to teraz už len otázka niekoľkých minút, všetko ti vybavia z jedného miesta. Ak sa dobre pamätám jedine do sociálnej si budeš musieť skočiť sám, alebo aj to sa dá vlastne vybaviť poštou.

    V tvojom prípade sa ti určite hodí predmet: Zhotovovanie, aktualizácia a spracovanie www stránok. Poprípade aj: Reklamná a propagačná činnosť. A možno tam je niečo aj s programovaním, to nemám, takže neviem.

    Živnosť pre s.r.o.??? To si teda zadrel. :)

  5. head Avatar
    head

    Hej tybi pomylil som si to s predmetom cinnosti pre s.r.o.

  6. masko Avatar

    pre sro su tiez zivnosti. co predmet cinnosti to zivnostensky list

  7. head Avatar

    Ha! Tybi!!! Ja som to vedel. Niekde som to minule cital, ale nebol som si isty! :)

    Masko diky.

  8. Sázky Avatar

    Velmi dobry web je http://www.uspesne-podnikanie.sk, tam som zistil vela uzitocneho

  9. head Avatar

    to Sázky: ten web by bol dobry keby bol aktualizovany a bolo tam viac obsahu. Skoda, ze nieje, ale zopar tych clankov co su tam su dobre…

    A poprosim ta nabuduce pouzivaj skutocny nick a nie nejaky spamovaci s odkazom na tvoj stavkovaci web. Dik.

  10. tybi Avatar

    Head, ha, takto to dopadne, keď neznalému odpovedá neznalý :). Navzájom si trepú blbosti a ospravedlňujú sa tam, kde majú pravdu. Bral som živnosť za druh podnikania: živnosť, s.r.o., a.s., n.o.

  11. 5o Avatar
    5o

    Práve vyvrcholila situácia v mojom zamestnaní, takže podávam výpoveď 10.2.2009. Pracujem ako web developer a po skončení dvojmesačnej výpovednej lehoty začínam podnikať na živnosť. Mám 22 rokov.

    Budem o tom písať blog ako súčasť podnikateľského portfólia.

    Držme si palce! d;o)

  12. shadex Avatar

    Ja akurat teraz ficim na byznysweb a prezentujem moju spolocnost shadeproductions2009(c). este som zial nedosiahol vek 18 rokov takze stale ficim s poddomenou a nez faktur!

  13. SlimCo Avatar

    No ja idem na to uz co skoro :D Zatial este studujem ale som zvedavi ako to cele dopadne.

  14. holdysoftware Avatar

    Reakcia „Živnosť na tvorbu web stránok.“
    Nie je v tom potrebné hľadať vedu. Všetkým, ktorí chcú podnikať v prostredí IT – web stránky a všetko čo s tým súvisí odporúčam do predmetu podnikateľskej činnosti (napríklad v živnostenskom liste) uviesť:
    1.Poskytovanie softwaru, predaj hotových programov na základe zmluvy s autorom, vyhotovanie programov na zákazku
    2.Automatizované spracovanie dát
    3.Poskytovanie služieb k prístupu do globálnej siete internet

  15. peter Avatar
    peter

    Davam duplicitne tento prispevok z ineho clanku lebo sa to tu tiez prebera. Pre normalne rozmyslajuceho obcana by to nemala byt az taka veda, ale na Slovesku je vsetko komlikovanejsie. Ako priklad som ja sam. Mam velmi staru zivnost z cias kedy zivnostensky urad ani netusil co je to web stranka. Preto ked som chcel robit web stranky priradili mi to do “Reklamné a marketinogvé služby”. Kedze som robil a robim propagacne stranky firiem za ucelom zisku je to podla mna OK. Chcel som si rozsirit zivnost o inu cinnost a popri tom som teraz zistil ze na tvorbu web stranok sa zivnostensky urad pozera aj takto:
    “Ale tvorba web stránok / predpokladám že ju
    vytvorite/ je duševné tvorivé vlastníctvo a je chránené osobitným
    predpisom / zák. 618/ 2003 Z.z. o autorskom práve/ a je v § 3 ods. 1 písm b zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní živnostenský zákon/ vylúčené z jeho režimu.
    V prípade ak web stránku používate na reklamu tak ide o reklamnú činnosť.”
    Tak teraz si vyberte. 8-)

  16. Rasto Avatar
    Rasto

    Pokial sa jedná o zhotovovanie webstránok spadá to pod počítačové služby, v prípade že je to podľa predlohy. Ja by som tam dal ešte aj nakladanie s výsledkami tvorivej činnosti so súhlasom autora, nakolko webstranka je autorske dielo.

  17. awase Avatar
    awase

    Dnes si kazdy mlady clovek co sa nauci PHP mysli ze je to az tak vynimocne a ze moze zacat podnikat. Avsak uvedomte si ze php skripterov a web developerov je pomaly viac ako maliarov natieracov. Naucit sa php v dnesnej dobe nie je otazka akademickej prestize ale otazka par noci stravenych nad netom. Takze nemajte prilis velke ocakavania.
    A ked uz silou mocou chcete robit stranky tak ich robte naozaj poriadne! Nech konkurencia zavidi. vela zdaru

  18. head Avatar

    „Naucit sa php v dnesnej dobe nie je otazka akademickej prestize ale otazka par noci stravenych nad netom.“

    Neviem, ci toto ma vobec zmysel komentovat ;).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *