Inštalácia Linuxu na USB kľúč

Dnešný článok nebude o webe, ale popíšem v ňom inštaláciu GNU/Linuxu na USB kľúč. Konkrétne sa bude jednať o distribúciu Debian.


Pre inštaláciu Linuxu na USB kľúč som sa rozhodol preto, mám firemný notebook, ktorý používam aj doma a musím tam mať ten sk… OS Windows. Windows som viacmenej nejak veľmi nikdy nepoužíval, čo sa však zmenilo pred štyrmi rokmi, keď som začal pracovať. Doteraz som to trpel ale rozhodol som sa to zmeniť a tak som si nahodil Linux na USB kľúč a mám aj Windows (brr) a aj Linux. Keď zapnem počítač s pripojeným USB kľúčom tak mi automaticky nabehne Linux a keď bez tak Windows.

Inštalácia Linuxu na kľúč

Samotná inštalácia je veľmi jednoduchá. Na internete síce najdete rôzne návody, ako si z bežiaceho Linuxu spraviť verziu pre kľúč, ale mne sa to takto nechcelo riešiť. Tak som si stiahol inštalačné CD Debianu pre inštaláciu po sieti a pustil som sa do toho.

Ako som dúfal inštalátor rozpoznal aj USB kľúč, ktorý som si neskôr mohol vybrať ako disk na ktorý sa má inštalovať. Na kľúči som si vytvoril tri partície. 8 GB FAT partíciu, aby som kľúč mohol používať ako normálny kľúč aj na iných počítačoch (S Windowsom), 200MB pre /boot, 1 GB pre / (toto nieje potrebné, / môže byť kludne na LVM) a zvyšok pre LVM. Swap som nevytváral žiadny, pretože by mohol spomalovať systém a ešte k tomu by znižoval živnotnosť USB kľúča.

Na čo si dať pozor ?

Inštalácia bola bezproblémová a jediná vec na ktorú si treba dať pozor je nedovoliť inštalátoru nainštalovať GRUB (boot loader) na hard disk (preddefinovaná voľba), ale nainštalovať GRUB na USB kľúč.

Potom už len stačí dokončiť inštaláciu, rebootovať počítač a naštartovať linux. To sa mi však nestalo, pretože grub chcel bootovať z iného disku ako by mal. Snažil sa bootovať z hd(1,0) namiesto hd(0,0). Toto sa avšak dá zmeniť priamo v boot menu a po zmene už bolo všetko ok. Systém naštartoval, ja som upravil konfiguráciu GRUBu (/boot/grub/menu.lst) a základný systém bol nainštalovaný a funkčný.

Performance tuning

Čo som si neuvedomil pred samotnou inštaláciou, je to, že USB kľúč je pomalé médium a čítanie/zápis (hlavne zápis) zaberá o dosť viacej času ako je to napríklad pri pevnom disku. Hlavne sa to týka malých súborov. USB kľúč číta/zapisuje po väčších blokoch, čiže práca s malými súbormi je veľmi neefektívna. Okrem toho USB kľúč ma obmedzený počet zápisov a každý zápis skracuje jeho životnosť.

Z toho vyplýva, že pre predĺženie životnosti kľúča a urýchlenie práce so systémom je potrebné čo najviacť obmedziť všetky I/O operácie s kľúčom. To je dôvod, prečo neodporúčam dávať swap na usb.

ramfs/tmpfs

Jedným z adresárov kam sa často zapisuje je adresár /var/log. Preto som si vytvoril tmpfs file systém namountovaný v /tmp. Čiže všetko čo sa zapisuje, alebo číta z /tmp je uložené v RAM a nedochádza k nijakému I/O na kľúči.

Adresár /var/log som presunul do /tmp/log, vytvoril som symbolický link z /var/log do /tmp/log a spravil som si init skript ktorý pri shutdowne uloží /tmp/log do /var/log.tar a pri štarte systému ho zas restorne. Tým som si zaistil, že zapisovanie logov mi nespomaľuje systém a ak náhodou prídem o nejaké dáta z /var/log tak sa nič nedeje, pretože nie sú pre mňa dôležité.

noatime, nodiratime mount options

Ďalšia vec, ktorá viditeľne zrýchli prácu so systémom sú noatime a nodiratime mount options pre všetky file systémý na USB kľúči. Pri každom čítaní nejakého súboru z FS sa automaticky zapisuje čas posledného prístupu k nemu. noatime nám zaistí, že tento atribút sa meniť nebude, čiže čítanie si nevyžiada následný zápis a to značne zrýchli systém.

/home na hard disku

Posledná vec, ktorú som v rámci tunovania výkonu urobil bolo umiestnenie home adresáru užívateľa, ktorého používam na lokálny hard disk, čo veľmi výrazne ovplyvnilo rýchlosť práce s Firefoxom (v Debiane sa volá Iceweasel), ktorý často zapisuje na disk. Ako ntfs driver som použil ntfs-3g.

Záver

Linux na USB kľúči mi zatiaľ funguje výborne, už to chce len doladiť rôzne detaily a zbaviť sa toho zlozvyku pracovať s Windows aj keď nemusím, ktorý som chytil za posledné vyše štyri roky. Musím sa priznať, že tento článok som písal z Win, ale idem pripojiť kľúč, naštartovať Linux a aspoň symbolicky tento článok publikovať z Linuxu.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Jedna odpoveď na na “Inštalácia Linuxu na USB kľúč”

  1. Marián Avatar
    Marián

    Každá snaha sa cení ale uprimne to čo je pre teba jednoduché tak mne to nič nedalo a úprimne asi by som to podla tohoto ani nenainstaloval, som lajk a tomuto som pochopil lepšie..http://www.nebojtesalinuxu.sk/navody/instalacia-linuxu-mint/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *