Ako získať výpis z obchodného registra ?

Aktualizácia 17. 12. 2011: Výpis z OR je už možné získať na počkanie u hociktorého notára a lacnejšie ako zo súdu! Viac informácií nájdete v tomto článku. Ak by ste mali inú skúsenosť s nejakým notárom, tak sa o ňu podeľte dole v komentároch.

Aj v dnešnej dobe sa môže stať, že budete potrebovať aktuálny výpis z obchodného registra použiteľný na právne účely. Čiže v takomto prípade nestačí navštíviť stránku obchodného registra na internete, ale musíte nájsť iný spôsob.

Niekedy by Vám neostávalo nič iné, ako navštíviť príslušný súd (obchodný register) a výpis získať tam. Avšak toto je dosť nepraktické a existuje aj iná možnosť.

A to buď získať výpis z OR v elektronickej forme, alebo získať výpis z OR od notára. Na výpis z OR potrebujete elektronický podpis a okrem toho ak ho potrebujete na papieri tak Vám to asi veľmi nepomôže (ale vlastnú skúsenosť nemám).

Čiže už nám zostáva len notár. Na internete sa dočítate, že od 1. 7. 2010 je možné získať výpis z obchodného registra u každého notára a to hneď na počkanie. Bohužiaľ toto nie je pravda. Aj tu si budete musieť počkať. Avšak predtým ako sa rozhodnete vybrať si notára (ak máte túto možnosť), tak Vám odporúčam zistiť si, za aký čas Vám daný notár vie tento výpis vystaviť.

Viď moja reálna skúsenosť:

Notársky úrad číslo jedna, JUDr. Anna Grexová: Prídem tam, pýtam sa na výpis z OR, že koľko to asi trvá a pracovníčka na mňa hneď spustila, že to nefunguje na počkanie ako na internete píšu, že to sa treba objednať (prosím ?), potom spísať žiadosť, ísť do banky vložiť 33 centov na účet štátnej pokladnice, čakať, prísť ku nim zobrať si výpis a zaplatiť. Všeho všudy minimálne 5 dní (plus čas od objednania) a raz návšteva banky a dvakrtát (ak nie tri s papierom z banky) návšteva notára. No povedal som si ďakujem neprosím.

Našiel som si teda notársky úrad číslo dva, JUDr. Miriam Hroteková: zavolal som tam, že koľko to asi trvá a ako to funguje. Odpoveď bola, že treba prísť ku nim, podpísať žiadosť a do dvoch dní je výpis hotový (dobrý rozdiel oproti prvému notárovi, nie ?). Ak som to správne pochopil, tak dva dni zdržanie tam je kvôli tomu, že toľko trvá kým príde platba do štátnej pokladnice a oni ten výpis skôr nedostanú (aj keď niekde sa môžete dočítať, že notári knim majú okamžitý prístup). Rozhodol som sa teda využiť tohto notára a výpis som mal fakt za dva pracovné dni a stálo ma to 3,19 €. Cena závisí od počtu strán vo výpise, v mojom prípade boli dve.

Takže ak potrebujete výpis z OR použiteľný na právne účely, tak Vám odporúčam najprv si u notára overiť, že za aký čas Vám ho vedia poskytnúť a až potom si vybrať notára. Ako vidíte nie každý notársky úrad je rovnako flexibilný.

Zoznam notárov nájdete na www.notar.sk.


Posted

in

by

Tags:

Comments

9 odpovedí na na “Ako získať výpis z obchodného registra ?”

  1. dusoft Avatar

    Stale je to hodne neflexibilne. Online platbu bude stat kedy zvladat? :-)

  2. Marek Avatar

    Môj kamarát každý štvrťrok cestuje na krajský súd po výpis z obchodného registra, zjavne o tejto možnosti nevie a ja, keďže to nepotrebujem, som o tom nevedel tiež. Díki za info.

  3. Podnikanie Avatar

    Tipická byrokracia…mohlo by to ísť aj jednoduchšie, no ale čo už. Vďaka za tip

  4. aziz Avatar
    aziz

    A nie je mozne poslat na prislusny krajsky sud pisomnu ziadost s nejakym kolkom a zaslu ho postou??

  5. head Avatar

    Aktualizácia: Výpis je už možné získať na počkanie a u hociktorého notára. Viď začiatok článku.

  6. Vypis z OR Avatar
    Vypis z OR

    Na stranke http://www.vypiszor.sk je mozne vypis objednat a doruceny bude uz nasledujuci pracovny den.

  7. head Avatar

    Vypis z OR: Taketo komentare vacsinou mazem, ale tento necham, lebo sa mi paci samotna myslienka a podnikatelsky napad.

  8. ...l Avatar
    …l

    môže výpis z obchodného registra nahradiť živnostenský list???

  9. head Avatar

    V čom presne? Sú to dve rozdielne veci a ak niekde požadujú konkrétne jednu z nich, tak náhrada asi nebude možná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *