Ako z domu zarábať 4-krát toľko ako programátor v Bratislave? Časť druhá.

Pomaly tomu bude rok, čo Jano Suchal napísal článok „Ako z domu zarábať 4-krát toľko ako programátor v Bratislave?„. Tak som si dovolil ukradnúť jeho nadpis a podeliť sa o moju skúsenosť s Toptalom cez ktorý pracujem už 9 mesiacov.

Nebudem opisovať, ako sa do Toptalu dostať, lebo to Jano opísal veľmi presne. Ja len môžem potvrdiť, že to platí. Avšak z času na čas sa ma ľudia pýtajú ako to tam funguje. Tak som sa rozhodol spísať  odpovede na najčastejšie otázky.

Koľko tam môžem zarobiť?

Peniaze sú vždy až na prvom mieste, tak začnem s nimi. A ako naschvál Vám nedám presné číslo, len poviem, že na Slovensku Vám také peniaze nedá nikto. A je len na Vás akú hodinovú mzdu si vypýtate a na koľko si veríte.

A ak sa aj náhodou Vaša freelancingová hodinová mzda vyrovná tej z Toptalu, tak vedzte, že toto nie je freelancing, ale normálne full/part time joby. A nehľadáte si prácu, Toptal to robí za Vás, čiže máte stály príjem.

Ako to funguje s platbami?

Toptal posiela peniaze každé dva týždne. Neriešite či klient zaplatil, alebo nie. Peniaze Vám prídu aj keby klient nezaplatil, len sa to môže natiahnuť na max. 4 týždňe ak sa nemýlim.

Toptal od Vás nepotrebuje faktúru. Pošlú Vám peniaze kam chcete. Avšak ja vystavujem faktúry, nech má náš daňový úrad radosť a je to všetko legálne.

Aký je vzťah medzi programárom a Toptalom?

Každý kto robí pre Toptal pracuje ako kontraktor. Čiže v slovenskej realite buď ako živnostník, alebo im fakturuje cez vlastnú firmu. Nejedná sa o bežné zamestnanie.

Ako ma kontrolujú či sa neflákam?

Nijako. Ak niekoho treba kontrolovať, tak to nie je vhodný kandidát na prácu na diaľku. Vlastne to nie je vhodný kandidát na žiadnu prácu, ale to je na inú debatu.

Ako komunikujem s klientom?

Toto samozrejme záleží od daného klienta, ale ja používam email , GitHubSlack a občas Skype, alebo GoToMeeting.

Keď ja končím, tak oni začínajú (sú 9 hodín za mnou). Napíšem čo som spravil a dohodneme sa čo sa bude robiť ďalej. Alebo ani to nie keď mám dosť roboty.

Niekedy som s nimi v kontakte aj večer. Ale nikto po mne nechce, aby som robil v US čase, alebo aby som bol nonstop dostupný. Právne naopak. Robím kedy chcem a odkiaľ chcem.

Znodnotenie na záver

Momentálne mám najlepší job, aký som kedy mal. Je to môj prvý job cez Toptal. Pôvodne sa jednalo o testovací projekt na 5 dní, ale som tam už 9 mesiacov. Ako som spomínal, tak môžem robiť odkiaľ chcem, kedy chcem a hlavne to čo ma baví. A ako bonus som strávil 2 týždne v USA na pozvanie od klienta. Samozrejme všetko platili oni.

Toto Vám nedá žiadna slovenská firma. A Toptal nie je všetko. Remote job sa dá najsť aj bez neho a ešte lepšie platený. Dôvod prečo to funguje nie je ten, že sme oproti programárom v USA lacný, ale ten že v USA (tak ako aj inde) je nedostatok (dobrých) programátorov a preto firmy berú aj remote ľudí.

Každému kto má takú možnosť odporúčam, aby nehnil v slovenskej firme, ale aby si našiel remote job!

Máte otázky? Pýtajte sa.

Viac info


Posted

in

by

Comments

15 odpovedí na na “Ako z domu zarábať 4-krát toľko ako programátor v Bratislave? Časť druhá.”

  1. David Kovacs Avatar
    David Kovacs

    Dobry clanok, diky za info. Mna by zaujimali tvoje skusenosti so samotnou remote pracou ako takou. Po 9 mesiacoch ake mas skusenosti s tym, ze robis z domu, nestretavas sa s kolegami atd. Vnimas to ako vyhodu alebo nevyhodu?

    Inak ak som si to dobre pochopil: s Toptal „komunikujes“ len kym si nenajdes pracu, potom uz vsetko riesis priamo s klientom, hej?

  2. head Avatar

    Priamo z domu nerobim velmi casto, lebo mam malu dceru a len dvoj izbovy byt ;). Predtym som chodil do coworkingu The Spot a posledne dva mesiace chodim ku kamosom do kancelarie, taky micro coworking.

    Robit vkuse z domu ma vyhody aj nevyhody. Vyhoda je, ze nezabijas cas cestovanim do prace. Nevyhoda, ze nemas kontakt s ludmi co moze dost liez na mozog ;).

    A ano. S Toptalom komunikujes len kym si nenajdes cez nich pracu. A potom uz len hlasis zmeny v Jobe. Napr. ze chces skoncit, alebo si beries volno (to nie je platene).

  3. David Kovacs Avatar
    David Kovacs

    Aha. Bol som uz v Spote parkrat, ale som nevedel, ze tam takto chodia ludia co robia remote. To je potom uplne super! Lebo hlavny dovod, preco som neuvazoval nad remote pracou, ze som nechcel sediet v kuse doma a chybal by mi kontakt s ludmi. :) Takto by to bolo aj dokonca idealne.

  4. head Avatar

    No praveze sa to tam uz dost zmenilo. Je to tam samy startup a podobne a freelanceri vymizli. To bol jeden z dovodov preco som odisiel.

    Ale tych coworking priestorov je uz viac, cize treba nieco najst a vyskusat ;).

  5. head Avatar

    Aha, da sa pracovat aj priamo pre Toptal a hladaju nielen programatorov, ale aj ludi na ine pozicie (UX, Sales, …): http://www.toptal.com/careers

  6. delve Avatar
    delve

    Nazdar, zaujimala by ma jedna vec.
    Ako je to so specializaciou? Lebo ked si otvoris toptal stranku, vylistuje ti developerov, pricom kazdy ma uvedene zameranie. V pripade, ze si na detaile developera, mas zobrazene aj jeho „skills“.

    Ako teda funguje tato stranka? Predpokladam, ze si primarne sam mozes zvolit jazyk, v ktorom chces kodit atd.
    Maju nejaky proces, ktorym sa overi, ze dotycny naozaj uvedene technologie ovlada?

  7. head Avatar

    @delve: Ked uz si tam, tak si vytvoris profil a tam si naklikas ake skilly mas. Potom mas moznost pozerat si ake joby su v ponuke a pri nich vidis co pozaduju. Ak ovladas to co chcu, tak sa mozes na ten job prihlasit.

    Primarny jazyk si nikde nevolis. Ale pri vstupnych codility.com testoch si mozes vybrat asi z 10 jazykov v ktorom chces robit test. Takisto na live coding je volba len na tebe. Cize to mozes brat ako overenie toho, ze ovladas ten jazyk, v ktorom si robil testy.

  8. kubo Avatar
    kubo

    Ahoj, chcel by som sa spytat par veci.
    Ako si sa pripravoval na tie vstupne testy? V akej oblasti a jazyku kodis? A su tam aj take technickejsie pozicie typu DevOps? Dakujem.

  9. head Avatar

    Cau,

    Pripravoval som sa riesenim tychto uloh: https://codility.com/programmers/lessons/

    Robil som to v Ruby a moje riesenia najdes tu: https://github.com/mrhead/codility (niektore algoritmy som „ukradol“)

    Devops joby tam niesu, ale najdes ich na: https://weworkremotely.com/

  10. Tomáš Avatar
    Tomáš

    Ahoj,

    ako faktúruješ prácu pre toptal? Treba si k tomu niečo špeciálne vybaviť?

    Vďaka :)

  11. admin Avatar
    admin

    Ak chces vystavovat Faktury, tak musis mat bud zivnost, alebo firmu. Ja mam s.r.o. na ktoru som vystavoval faktury.

    Dalsia moznost je kaslat na faktury a posielat si peniaze priamo na ucet, pretoze Toptal nepotrebuje ziadnu fakturu. Avsak, toto by som neriskoval, pretoze nechcem mat navstevu z danoveho uradu ;).

    p.s. uz nepracujem cez Toptal, ale stale mam remote work ;)

  12. Peter Avatar
    Peter

    Ahoj, mohl by jsi prosím napsat, jak vypadalo live coding interview? Jaké otázky tam dávají.

  13. admin Avatar
    admin

    Uz si to nepamatam presne, alebo bolo to nieco na styl codility uloh, len mozno trochu jednoduchsie. Mal som tam nieco s anagramom (daj do google „anagram“).

  14. DarkEye Avatar
    DarkEye

    Diki za clanok. Kedze zijem uz dlhe roky v Brne -> kolko zaraba priemerny programator v Bratlislave? :D Co som nasiel ponuky tak 4200 az 6500 euro na kontrakt by nebol problem v Blave. Znamena to, ze Toptal umoznuje viac? Momentalne som na 110 tisicoch v Brne ako kontraktor – co je tych 4300e cca. Rozhodne by som uvital platovy boost.

  15. head Avatar

    Pravdupovediac neviem aky je priemerny plat programatora v Bratislave. Ale tipujem, ze to bude o dost menej ako 4200 az 6500 euro, kedzie tie ponuky co si nasiel asi neponukaju priemerny plat :).

    Cez Toptal uz nerobim dost dlho, tak neviem ake ponuky su tam teraz, ale najst si remote job sa da aj bez Toptalu a niektore znich (nie vsetky) su platene podstatne lepsie ako to co si nasiel pre Bratislavu.

    Na zaciatok mozes skusit pozriet https://weworkremotely.com/.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *