Napíšte to a dostaňte to z hlavy von!

Tiež sa Vám niekedy stane, že premýšľate v kuse nad jednou vecou a popritom by ste mali robiť niečo iné ? Alebo už aj niečo robíte a bombarduje Vás milión iných práve nepotrebných nápadov. Poprípade snažíte sa zaspať a máte pocit, že práve teraz sa Váš mozog rozhodol pracovať na plný výkon ? Riešenie je jednoduché. Napíšte to a dostaňte to z hlavy von!

K tomuto blogu ma inšpiroval aj tento článok z timemanagement.sk. Chcel som ho napísať už pred pár týždňami, len som si akosi nevedel nájsť čas, keďže v poslednej dobe som sa dosť učil (nie, bohužiaľ už dávno nie som študent ;). Aby som ho dostal z hlavy von, tak som si aspoň poznačil, že takýto článok musím napísať. Ako náhle som vedel, že mám poznačené, že článok musím napísať, tak som už na to toľko nemyslel. Len občas som myslel nad tým, čo by v ňom mohlo byť. Bohužiaľ to som si nezapísal. Čo bola chyba. Lebo jednak ma to v hlave „otravovalo“ a jednak som to aj tak zabudol ;).

A práve o tom by mal byť aj tento článok. Ale nielen článok, ale napríklad aj systém GTD a pravdepodobne mnoho iných. Pointa je v tom, aby ste dostali z hlavy všetko von. Všetko čo si zapíšete a viete, že v dohľadnej dobe sa k tomu vrátite, tak to Vás prestane v hlave otravovať. Ak Vás to otravuje stále, tak ste si to nezapísali dôkladne. Viď môj príklad s týmto článkom.

Dostať veci na papier, alebo ich proste niekde zapísať, Vám pomôže usporiadať si myšlienky. Či už sú to drobnosti, ako napríklad čo mi treba kúpiť z obchodu (zapíšem si to na zoznam a už ma to nebude otravovať), alebo napísanie článku (spíšem si všetky nápady čo k nemu mám a keď budem mať čas tak ho napíšem), alebo aj celoživotné plány. Keď to dáte na papier, tak aj zložitejšie veci budú vyzerať jednoduchšie, ale hlavne uvoľnia miesto pre nové myšlienky! Dôležité je, aby ste sa k veciam, čo ste si zapísali aj vrátili, ináč sa Vám znovu „dostanú do hlavy“. Ale detailnejšie to rozoberať nebudem, na to skúste napríklad už spomínané GTD.

O level vyššie

A viete čo Vám môže pomôcť s usporiadaním myšlienok ešte viac ? Sformulujte ich do článku! Napríklad ako ja práve teraz. Jeden z dôvodov, prečo sa snažím blogovať (aj keď to dosť flákam), je to, že pri písaní článku musím premýšľať a utriediť si myšlienky. A to utriedenie je to podstatné. Verím tomu, že čím viac to budem precvičovať, tým viac v tom budem lepší. Že čím viac článkov napíšem, tak tým lepšie si budem vedieť utriediť myšlienky v hlave a tento proces sa mi z automatizuje.

No neviem, či som dostatočne dobre vysvetlil, to čo som Vám chcel povedať, ale aspoň som si to precvičil a nabudúce to možno bude lepšie. Tak, do písania priatelia! ;)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *