SyntaxHighlighter

V posledných príspevkov som začal používať zvýrazňovanie syntaxe zdrojových textov… výborný SyntaxHighlighter, ktorý je napísaný v Javascripte a umožnuje veľmi jednoducho zvýrazniť syntax pre rôzne jazyky.

Zvýrazňovanie je jednoduché. Stačí medzi tagy <pre></pre> zapísať zdrojový kód, ktorý sa má zvýrazniť a ešte špecifikovať jazyk v ktorom je kód napísaný. O zvyšok sa postará SyntaxHiglighter.

<pre class="brush:js">
	alert("Hello world");
</pre>

Na hore uvedenom príklade môžete vidieť ako samotné zvýraznenie vyzerá. Je to celkom jednoduché, nie ? :) Jediné na čo si treba dať pozor je nahradenie znaku < za &lt;.

Keďže ja používam SyntaxHighlighter spolu s WordPressom, tak som si našiel vhodný plugin, aby som sa nemusel o nič starať. Plugin sa postará o vloženie potrebného Javascript kódu na stránku a takisto aj o eskejpovanie (žiadny SK ekvivalent ma nenapadá;) nevhodných znakov. Takýchto pluginov je mnoho, ale ja som sa rozhodol pre SyntaxHighlighter Evolved. Kód ktorý chcem zvýrazniť stačí vložiť medzi tagy [jazyk][/jazyk] a plugin sa postará o zvyšok.

Napríklad:

[javascript]
	alert("Hello world");
[/javascript]

Musím povedať, že milujem open source, keďže niekedy je tak ľahké použiť už hotové riešenie a človek nemusí znovu objavovať koleso.


Posted

in

by

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *