WordPress 2.9 je na svete!

Nová verzia WordPressu prináša mnoho zmien a vylepšení. V tomto článku nájdete krátky výber toho čo za zapáčilo mne.

Editovanie obrázkov

V novej verzii môžete jednoducho editovať obrázky. Môžete použiť orezanie, vertikálne, alebo horizontálne otočenie a zmenu veľkosti. To znamená, že kvôli jednoduchej úprave obrázka, ktorý chcete publikovať už nemusíte štartovať grafický editor. Síce musím povedať, že orezanie (crop) mi nejak nefunguje, alebo len neviem ako na to, ale to sa iste čoskoro zmení ;).

Post thumbnail

Táto fičúra sa mi osobne veľmi páči. Umožnuje k článkom a stránkam jednoducho priradiť a zobraziť obrázky. Je to veľmi dobrá vec na ktorú sa doteraz používali rôzne pluginy, alebo vlastné funkcie, ale teraz to WordPress umožňuje priamo a aj s dobrou podporou v admin rozhraní. Je to super vec, kvôli ktorej som dokonca použial beta verziu na jeden web.

Aby ste ju mohli používať, tak musíte do vašej témy pridať jej podporu nasledujúcim kódom vo functions.php:

add_theme_support('post-thumbnails');

A na zobrazovanie týchto obrázkov slúži funkcia the_post_thumbnail, ale dokumentáciu ku nej musíte hľadať pod jej pôvodnym názvom z 2.9 beta1 the_post_image.

Custom post types

O tomto vylepšení toho moc popísané nie je, lebo plná podpora by mala byť až vo verzii 3.0. Ak sa nemýlim tak doteraz boli podporované tri typy príspevkov:post, page a attachment. Avšak vďaka tomuto vylepšeniu bude možné pridávať vlastné typy príspevkov a jednoducho vytvárať stránky pre ich editáciu v admin menu. Viac nájdete zatiaľ asi len tu, alebo v archíve mailing listu wp-hackers.

Zvyšok sveta

Toto bol len krátky výber toho čo sa najviac páči mne. Ak chcete vidieť kompletný zoznam zmien tak klikajte na WordPress blog.


Posted

in

by

Comments

3 odpovede na na “WordPress 2.9 je na svete!”

  1. Juraj Sasko Avatar

    WordPress si myslim robi velke kroky vpred.. Nemyslim si, ze je momentalne efektivnejsi blogovaci nastroj, drzim im palce..

  2. LeniOriesse-online Avatar

    treba zkontrolovat:)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *