WordPress 3.0

Od posledného príspevku na tomto blogu ubehli vyše dva mesiace a keďže to vôbec nie je pekné a okrem toho minulý týždeň vyšiel dlhoočakávaný WordPress 3.0, tak to treba zmeniť.

Nová verzia nám opäť prináša mnoho zmien a vylepšení. Nebudem ich tu menovať všetky, spomeniem len tie významnejšie, hlavne custom post types, nazývané aj custom content types.

Zlúčenie WordPress MU a WordPressu

Pre niektorých je veľmi dôležitou zmenou, zlúčenie WordPressu MU a WordPressu. Teraz už existuje len WordPress, v ktorom sa dá zapnúť multisite podpora. V praxi to znamená to, že môžete mať viacej webov na jednej inštalácii WordPressu, vďaka čomu nemusíte aktualizovať každý web zvlášť, ale stačí aktualizovať len hlavnú inštaláciu. Pekný príklad využitia je WordPress.com na ktorom bežia desiatky miliónov rôznych blogov.

Toto zlúčenie prináša výhody nielen pokročilím užívateľom, ale aj vývojárom pluginov, keďže teraz majú k dispozícii jednotné API.

Nový menu systém

Toto je najviac kontroverzná novinka a podľa mňa aj najviac preceňovaná. Mnohých nový menu systém nadchol, ale mňa nie ;). Totiž neviem, že komu presne je určený. Nebudú to bežní užívateľia, lebo verím, že aj napriek svojej jednoduchosti je to pre nich zložité. Nebudú to užívatelia, čo nemajú problém si spraviť vlastné menu v šablóne aj s presne takou funkčnosťou, ktorú potrebujú. Budú to skôr užívatelia niekde medzi. Taký, ktorý nemajú problém WP ovládať, ale programovanie im nieje moc blízke.

Ako som povedal, mňa táto novinka až tak nenadchla a radšej si menu robím po svojom podľa toho aká je situácia… Ale každopádne niekedy asi nový systém vyskúšam, aby som ho nezatracoval len tak pre nič za nič a možno sa mi aj zapáči ;).

Nová základná téma Twenty Ten

WP 3.0 prináša aj novú základnú tému a tou je Twenty Ten. To znamená, že predošlá základná tému Kubrick odišla po piatich rokoch na dôchodok.

Téma Twenty Tem, prináša mnoho vylepšení a využíva aj posledné novinky vo WP, napríklad aj už spomínaný menu systém. Okrem toho umožňuje jednoducho nastavovať obrázok v hlavičke (pre celý web, alebo pre jednotlivé podstránky), meniť pozadie webu, umožňuje jednoduchý preklad…

Všetky možnosti novej témy Vám vymenovať neviem, keďže som sňou nepracoval, ale musím povedať, že z toho čo som videl je to ideálna téma na jednoduché weby a výborne nahrádza svojho predchodcu.

Vlastné typy obsahu

A konečne sa dostávam k mnou najobľúbenejšej novinke. WordPress doteraz ponúkal niekoľko typov obsahu. Boli to články, stránky, linky, prílohy a revíziie článkov… Nová verzia prináša jednoduché API, pomocou ktorého si môže ktokoľvek vytvoriť typ obsahu ktorý potrebuje, zadefinovať mu čo má podporovať (napr. názov, obsah, excerpt, meta polia…) a WordPress sa postará o zvyšok a pre nový typ obsahu automaticky vytvorí aj admin rozhranie.

Osobne som to už využil pri viacerých weboch. Napríklad som si vytvoril typy obsahu ako: produkt, udalosť v kalendári, fotka, video, inzerát… Najviac som túto vlastnosť využil na mojom webe o zjazde na horských bicykloch.

Vlastné typy obsahu konečne posúvajú WP o level vyššie a stáva sa tak plnohodnotým CMS pre rôzne typy webov a človek sa už nemusí obmedzovať len článkami a stránkami.

Samozrejmosťou je podpora vlastných taxonómií (od WP 2.8) a šablón pre vlastné typy obsahu…

Záver

WP 3.0 je verzia, ktorá urobila veľký krok dopredu a urobila vývoj webov pre nás WP maniakov zase o niečo ľahším ;). Ak by ste mali záujem dozvedieť sa viac o vlastných typoch obsahu tak kľudne píšte do komentárov. Ak chcete kompletný zoznam noviniek a pokec od Matta Mullenwega, tak klikajte sem.


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 odpovede na na “WordPress 3.0”

  1. Milan Avatar

    Ahoj!

    Dik za info! Nevies kde by som sa dozvedel viacej o vlastných typoch obsahu? Nejaké dobré tutoriály.. Inak tá stránka o zjazde na bicykloch je super :))

  2. head Avatar

    Ak vies po anglicky, tak google!

    Napriklad: http://justintadlock.com/archives/2010/04/29/custom-post-types-in-wordpress

    Ak nevies po anglicky, tak mas smolu ;)

  3. […] už isto viete, tak WordPress 3.0 ponúka možnosť tvorby vlastných typov obsahu a niekedy vznikne potreba jednotlivé typy obsahu […]

  4. Michal Avatar

    mňa osobne by veľmi potešilo ak by MultiSite sa dalo rozbehnúť bez manuálného zasahovanie do kódu, len cez administračný panel

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *