Založenie spoločnosti s ručením obmedzeným

Už nejaký ten mesiac mám založenú vlastnú spoločnosť s ručením obmedzeným. Ak chcete vedieť, ako si čo najjednoduchšie takúto spoločnosť založiť, alebo aký je rozdiel medzi živnosťou a sro, tak čítajte ďalej.

Sro som sa rozhodol založiť, kvôli tomu, aby som mohol vydávať faktúry napríklad za weby, ktoré robím, ale hlavne preto, že mám pár nápadov, ktoré chcem zrealizovať a sro je na to ideálna.

Pre podnikateľa je hlavný rozdiel medzi sro a živnosťou v tom, že pri živnosti ručí človek celým svojím majetkom, avšak pri sro len majetkom spoločnosti. Živnostník je fyzická osoba a sro právnická, zastupovaná jej konateľom, ktorým môže byť jej vlastník.

Okrem toho živnostník musím za seba platiť odvody, kdežto spoločník (majiteľ) sro môže byť kludne dobrovoľne nezamestnaný a za seba musí platiť len zdravotné poistenie. Toto tu však nechcem rozoberať, keďže článok má byť o zakladaní sro.

Založenie s.r.o. spočíva z viacerých krokov, ktoré môžete urobiť buď vy, alebo si môžete dať založiť sro niektorej z mnohých spoločností, ktoré túto službu poskytujú a výjde Vás to finančne zhruba rovnako, ale keď si spoločnosť dáte založiť, tak ušetríte čas strávený vypracovávaním dokumentov a chodením po úradoch.

Tu sú spomínané kroky v skratke bez spomenutia všetkých potrebných dokumentov:

  1. Založenie spoločnosti spísaním zakladateľskej listiny pri jednom spoločníkovi, alebo spoločenskej zmluvy pri viacerých spoločníkoch.
  2. S týmito dokumentami treba ísť na živnostenský úrad a požiadať o vydanie živnostenských listov na právnickú osobu (sro).
  3. Po vydaní živnostenských listov treba podať návrh na zápis do obchodného registra pre príslušný súd.

Toto všetko dokopy trvá zopár týždňov. Po tom ako je spoločnosť úspečne zapísaná do OR ju treba ísť ešte zaregistrovať na daňový úrad, založiť si pre ňu účet v banke a môžete podnikať.

Založiť sám, alebo za to zaplatiť ?

Ako som písal, človek si sro môže založiť buď sám, alebo na to môže využiť služby niektorej spoločností, čo sa na to špecializuje. Takisto som spomínal, že to finančne vyjde zhruba rovnako. Hlavný rozdiel je v poplatku za zápis spoločnosti do obchodného registra. Ak si ju zakladáte sám a nemáte elektronický podpis, tak Vás to bude stáť 331,5 eur, avšak firmy ktoré sprostredkuvávajú založenie sro majú elekronický podpis a podanie návrhu na zápis do OR elektronickou formou stojí len polovicu, čiže okolo 160 eur (presnú sumu som nezisťoval). A toto je to kde spostredkovateľ zarába a preto to Vás vyjde finačne rovnako, ale keď si spoločnosť dáte založiť, tak ušetríte kopu času…

Teda ak si chcete založiť spoločnosť s ručením obmedzným a nemáte stým veľa skúseností, alebo čas to študovať, tak ja jednoznačne odporúčam využiť na to služby nejakej firmy čo sa tomu venuje.


Posted

in

by

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *