Prečo je také dôležité mať vlastné ciele?

Viete, prečo je mať dôležité zadefinované ciele, ktoré chcete dosiahnuť? Pretože keď žiadne nemáte, to je ako keby ste nevedeli kam idete. A je jedno kam sa dostanete, keďže ste ani nevedeli kam chcete ísť.

V tomto článku budem síce opakovať to čo som už kade tade čítal, ale je to proste tak. Keď nemáte cieľ, tak ani neviete kam sa chcete dostať. Nemáte sa na základe čoho rozhodovať a vaše rozhodnutia a aktivita môže mať pokojne náhodný charakter. Avšak keď máte vytýčený nejaký cieľ a aj sa pre jeho dosiahnutie snažíte niečo urobiť, tak hneď je to o niečom inom. Pretože každé Vaše rozhodnutie podriadite Vášmu cieľu. Nebudete robiť veci len tak náhodne. Budete robiť to čo Vás posunie bližšie k Vášmu cieľu.

Preto je veľmi dôležité mať zadefinované ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Čo pravdaže nemusí byť také ľahké. Je jednoduché stanoviť si ciele pre jeden týždeň. Avšak o niečom inom je zadefinovať si ciele pre celý život. A tie sú pritom tie najdôležitejšie. Keď viete čo chcete od života a budete na tom pracovať, tak je veľmi veľká šanca, že to od života aj dostanete.

Okrem toho, keď budete mať zadefinované celoživotné ciele, tak bude pre Vás jednoduché zadefinovať si ciele na ďalších päť rokov. Na základe päť ročných cieľov, si ľahko zadefinujete tie ročné. Potom mesačné, týždenné a denné. Áno aj denné. Pretože nestačí mať zadefinovaný dlhodobý cieľ, ale treba na tom aj pracovať každý deň a nasledovať Váš plán.

Každý človek, čo v živote niečo dosiahol, to dosiahoľ vďaka tomu, že vedel kam sa chcel dostať. Pre niekoho, kto sám nemá vlastné ciele to môže vyzerať ako náhoda. Avšak je za tým každodenná drina a vidina toho čo chce človek dosiahnuť, ale to tí ostatní väčšinou nevidia.

Priznám sa, že ja stále nemám zadefinované celoživotné ciele. Skôr mám len obraz vysnívaného života, ale nie je ešte úplne celistvý. Aj na základe toho som si zadefinoval päť ročné ciele, ciele na tento rok a na nadchádzajúce mesiace… A snažím sa podľa nich aj riadiť. Stále to síce nie je také ako, by som si to predstavoval, ale snažím sa zlepšovať. Napríklad jeden z mojich ročných cieľov je plánovať si každý deň.

No uvidíme, koľko z nich dosiahnem, ale verím, že ich bude viac ako minulý rok, keďže vtedy sa mi podarilo dosiahnuť asi len polovicu z nich. O tohtoročné sa možno v nejakom článku s Vami aj podelím.

p.s. nejaké tipy pre zadefinovanie cieľov nájdete na timemanagement.sk


Posted

in

by

Tags:

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *