Dostaňte to z hlavy von II. Mind mapy

V článku Napíšte to a dostaňte to z hlavy von som odporúčal, aby ste si prečistili myseľ tým, že myšlienky dostanete z hlavy na papier. Je to výborná metóda, ale časom sa Vám môže stať, že tých papierov bude viac ako dosť a bude v nich ťažké niečo nájsť, poprípade aj meniť to čo je zapísané… Práve preto som nedávno skúsil vytvoriť si mind mapu (myšlienkovú mapu, mapu myšlienok) mojich cieľov pre tento rok.

Dosiahnuť svoje ciele je pomerne jednoduché, pokiaľ na nich pravidelne makáte a viete čo máte robiť. Preto je veľmi dôležité spísať si ku každému cieľu zoznam úplne všetkých krokov, ktoré je potrebné urobiť, aby ste daný cieľ dosiahli. Pri dlhodobých cieľoch môže byť tento zoznam poriadne veľký, preto je vhodné dať mu aj nejakú formu.

A keďže som pomaly začal strácať prehľad v mojich všetkých poznámkach, tak som sa rozhodol skúsiť mind mapu. Po chvíli hľadania som si nahodil program free mind pre Linux   a začal som si v ňom zapisovať všetky svoje ciele a zoznam krokov čo pre ne musím urobiť. Popritom som zistil, že je to skoro ako brainstorming nápadov, ale len pre jedného!

Samotné zapisovanie môžete robiť aj na papier. Ale v mind mape (poprípade aj v textovom súbore), môžete veciam dať oveľa ľahšie nejakú štruktúru a oveľa ľahšie ju viete aj zmeniť. Kým na papier som si zapisoval veci väčšinou pod seba, tak v mind mape si ich viem pekne rozdeliť od veľkých krokov postupne až po tie najmenšie. A ako som písal, tak si to viem aj jednoducho upraviť.

V priebehu chvíle som sa rozpísal tak ako už dávno nie a spísal som si väčšinu aj tých najmenších krokov pre tohtoročné ciele. Jednoducho som naštartoval kreatívne procesy vo svojej hlave a veľmi jednoducho som im dával vizuálnu formu v mape svojich myšlienok. Veď nie nadarmo sa tomu hovorí mind map ;). Môžem to odporučiť každému.

Teraz keď už mám toho spísaného viac a v krajšej forme ako na papieri mi už neostáva nič iné len na tom makať ;).


Posted

in

by

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *