Začíname s Ruby on Rails

Chcete sa naučiť programovať v Ruby on Rails a neviete kde začať? Môžete to skúsiť ako ja.

  1. Ako prvé sa uistite, že viete dobre po anglicky. Teda aspoň rozumiete písanému textu. Bez angličtiny sa nezaobídete. Po slovensky alebo po česky totiž nenájdete nič použiteľné. Bohužiaľ.
  2. Začnite s Rails Tutorial. Presne tak, začnite tu a nie s oficiálnou dokumentáciou. Dôvod? Je tam vysvetlené všetko. Nielen Ruby on Rails, ale celý ROR stack. HTML, CSS, Javascript, ruby… A okrem toho aj test driven development, git, alebo aj nasadzovanie aplikácie do produkcie cez heroku. Ale nie, že to budete len čítať. Skúšajte si aj príklady a uistite sa, že tomu aj rozumiete. Odporúčam to každému začiatočníkovi!
  3. Máte prečítaný a hlavne pochopený rails tutorial? Výborne. Začnite programovať! A popri tom si   čítať Rails Guides. Getting started with rails bude zrazu oveľa ľahšie na pochopenie. A v ostatných kapitolách si môžete hľadať presne čo treba.
  4. Ok. Programujete, ďalej sa učíte a stále tomu niečo chýba? U mňa to bolo podobné a pomohla mi kniha Agile Web Development with Rails 4. Dávam ju až sem, lebo podľa mňa nie je vhodná pre začiatočníkov.
  5. ??? Pravdu povediac neviem, sem som ešte nedošiel ;) Ale ak máte nejaké tipy, tak sem s nimi.
  6. Zasekli ste sa niekde? Nevadí. Použite google. Je totiž dosť pravdepodobné, že niekto iný už podobný problem riešil a hlavne aj vyriešil. Väčšinou na Stack Overflow.

Každopádne musím povedať, že programovanie v Rails ma baví. A to sa neživím programovaním. Proste ma to baví a je v tom radosť robiť web aplikácie. Na jednej rozsiahlejšej práve pracujem. Je určená pre uľahčenie života konkurzným správcom. Zadávajú sa do nej pohľadávky ku konkurzom a reštrukturalizáciám a výstupom bude vééľáľa rôznych papierov, čo treba posielať na súd. Dúfam, že bude mať úspech. A ak nie, nevadí, aspoň som sa pri nej dosť naučil.


Posted

in

by

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *