Strihanie videa pod linuxom

Nájsť vhodný program pre strihanie videa na Linuxe nie je také ľahké ako by sa zdalo. Vyskúšal som mnoho z nich, ale nikdy som nevedel nájť nič použiteľné. Väčšina programov, ktoré som vyskúšal boli nestabilné a hocikedy spadli, poprípade mali nejaké psychické s formátom videa, už sa nevyvíjali, alebo vývoj programu skončil ešte pred tým ako sa v ňom dalo vôbec niečo spraviť…


Avšak nakoniec sa mi konečne podarilo nájť program na strihanie videa čo je použiteľný a hlavne väčšinou aj stabilný a nepadne 5 sekúnd po jeho štarte. Je to Kdenline. Ako už názov napovedá tak je určený pre KDE, ale keďže na notebooku používam kubuntu tak to pre mňa nie je žiadny problém.

Program umožňuje import a export videa z a do rôznych formátov, keďže na to používa ffmpeg, o ktorom som písal už dávnejšie v článku o vkladaní videa na web.

Nebudem tu opisovať čo Kdenlive umožňuje, keďže čo sa tvorby videa týka tak som viac ako amatér, ale mne poskytuje všetko čo potrebujem. Môžem jednoducho postrihať rôzne klipy dokopy, pridať k nim hudbu, aplikovať rôzne filtre (efekty) poprípade prechody… A takisto aj ovládanie nie je nijak zložité a pomerne rýchlo som si naň zvykol.

Čiže ak hľadáte nejaký program na strihanie videa po linuxom, tak ja Vám odporúčam Kdenlive, ktorý isto stojí aspoň za vyskúšanie.


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 odpovede na na “Strihanie videa pod linuxom”

  1. dusoft Avatar
    dusoft

    Mne zial KDEnLive nefungoval, tak som skoncil u OpenShot, ktory je pomerne jednoduchy a pouzitelny. Medzitym som vyskusal aj tie ostatne (Kino a dalsie), ale vsetky bud mrzli alebo mali ine problemy (nevedeli prehravat video).

  2. head Avatar

    Co konkretne ti nefungovalo ? Mne to zvyklo mrznut, ale poguglil som, zmenil som nastavenie zvuku a odvtedy to je ok…

    OpenShot nepoznam, pozriem to ked bude na to cas ;).

  3. dusoft Avatar
    dusoft

    No po spusteni videa mi to zacalo robit take zvlastne pruhy cez celu obrazovku a neslo to vypnut inak ako cez terminal. Takze asi nejaky problem s komunikaciou s grafikou. Divne je, ze ziaden iny program zrovna taketo nieco nerobil. Navyse predpokladam, ze to pouziva dostupne kniznice, cize o to divnejsie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *