Prehrávanie videa na webe

Chceli by ste si na web pridať video, ktoré sa dá prehrať cez flash a pritom nechcete použiť web služby na to určené a nepoužívate CMS ktorý to umožňuje ? Ak áno a neviete ako na to, tak čítajte ďalej.

Prehrávanie videa vo flashi

Adobe flash player vie natívne prehrávať videá vo formáte FLV. Čiže ak takéto video máte tak Vám stačí použiť buď vlastný, alebo niektorý z voľne dostupných prehrávačov a video môžete vložiť na Váš web a ľudia si ho môžu jednoducho pozrieť.

Konvertovanie videa do FLV

Problémom však môže byť, že formát FLV sa používa asi len pri zobrazovaní videí na webe a Vaše video budete musieť prekonvertovať. Na toto nám dobre poslúži výborný program pre konvertovanie videa ffmpeg. Tento program sa však distribuje vo forme zdrojových kódov a tak si pre Windows budute musieť skompilovať. Kompilácia je však jednoduchá a zvládne ju každý šikovný používateľ. Návod na kompiláciu sa nachádza priamo na webe projektu. Ku komplilácii budete potrebovať MSys a MinGW.

Ak sa vám nechce kompilovať, tak vám odporúčam použiť jeden z projektov používajúcich ffmepg, alebo najlepšia možnosť je používať linux a ffmpeg si nainštalovať priamo ako balík vo vašej distribúcii.

Ak už máte nainštalovaný funkčný ffmpeg, tak samotné konvertovanie je veľmi jednoduché. Stačí spustiť nasledujúci príkaz a video.avi bude skonvertované do FLV súboru video.flv.

ffmpeg -i video.avi -y video.flv

Avšak samotný výstup môže byť pre web veľmi veľký a tak odporúčam nastaviť aj iné parametre ako je bitrate a veľkosť výsledného videa:

ffmpeg -i video.avi -y -b 716800 -s 400x300 video.flv # -b je pre bitrate

Poprípade môžeme použiť kódovanie v dvoch fázach, čo by nám malo zabezpečiť lepšiu kvalitu pri tej istej veľkosti, alebo menšiu veľkosť pri tej istej kvalite.

ffmpeg -i video.avi -y -b 716800 -s 400x300 -pass 1 tmp.flv
ffmpeg -i video.avi -y -b 716800 -s 400x300 -pass 2 video.flv

Pri hľadaní vhodného pomeru veľkosť/kvalita treba poexperimentovať hlavne s bitrate. Čím nižší bitrate sa použije, tým bude obraz horší (štvorčekovaný) pri dynamických scénach. Odporúčam Vám aj prečítať si článok o kompresii videa.

Po prekódovaní videa do FLV formátu sa ešte odporúča opraviť meta dáta flv súboru pomocou programu flvtool2.

flvtool2 -U video.flv

Prehrávanie videa

Keď máme video úspešne skonvertované, tak nám už len stačí umiestniť ho na web a prehrať ho pomocou nejakého FLV prehrávača. Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť JW FLV Media Player, ktorý sa na nekomerčné účely môže používať zdarma a na komerčné stránky treba zakúpiť licenciu, ktorá však nieje nijak extra drahá. Ak sa nemýlim tak bez zliav je to asi 30 euro.

Tento prehrávač sa dá dobre prispôsobovať, či už používaním rôznych skinov ale pluginov pre pridávanie dodatočných funkcií.

Záver

Ak máte vlastné skúsenosti s niečim podobným, tak sa o ne podeľte v komentároch. Či už sa jedná o nastavanie vhodnej kompresie, iný výber prehrávača, alebo automatické konvertovanie pomocou ffmpeg a PHP o ktorom mám v pláne napísať článok.


Posted

in

by

Comments

Jedna odpoveď na na “Prehrávanie videa na webe”

  1. […] Program umožňuje import a export videa z a do rôznych formátov, keďže na to používa ffmpeg, o ktorom som písal už dávnejšie v článku o vkladaní videa na web. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *