Vybavenie živnosti – jednoduché ako facka

Minulý piatok som si konečne vybavil živnosť na tvorbu web stránok. Bolo to ešte jednoduchšie ako som čakal.

Na vybavenie živnosti vám stačí navštíviť jeden jediný úrad, ktorý sa po vypísaní papierov postará o všetko ostatné. Tým úradom je živnostenský úrad. Stačí keď vypíšete zopár papierov a za pár dní máte živnosť hotovú, s tým, že o všetky ostatné papierovačky sa postará živnostenský úrad.

Na každú živnosť potrebujete jeden živnostenský list. Jeden vás vyjde na 3 euro, ja som si dal spraviť tri čo je dokopy 9 eur a to vôbec nieje zlé. Živnosť som si vybavoval v piatok a dnes už mám doma živnostneské listy. Super nie ?

Druhy živností

Ja som sa rozhodol pre voľné živnosti. Zoznam odporúčaných voľných živností nájdete na stránke ministerstva vnútra SR.

Ja osobne som si zvolil Počítačové služby kvôli službám spojených s tvorbou web stránok…, Reklamné a marketinogvé služby, aby som mohol prípadne predávať nejakú reklamu na mojich weboch a Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod), lebo sa mi to páčilo a stálo to len 3 euro ;). Ak by som ešte neskôr potreboval ďalšiu živnosť tak to nieje problém vybaviť.


Posted

in

by

Comments

36 odpovedí na na “Vybavenie živnosti – jednoduché ako facka”

  1. Tom@S Avatar

    a na socialku si nesiel? zivnostensky posle echo len na danovy urad a do zdravotnej poistovne, na socialku sa musis ist prihlasit sam do 8 dni tusim.

  2. head Avatar

    Socialku prvy rok nemusim riesit pokial to viem. Ale pre istotu si to overim. Dik

  3. Tom@S Avatar

    no to je pravda ale mne vraveli aby som sa tam prihlasil ale na socialke si ma len zapisali a povedala aby som sa ukazal po danovom, kedze platit odvody zrejme nebudem este uvidim.

  4. […] by som bol lenivý, ale nechce sa mi pracovať ako normálny zamestnanec a tak skúsim zarábať na živnosť. Najradšej nejaké programovanie v PHP, poprípade nejaký part time, nech si spravím aj voľné […]

  5. Sexiclubs Avatar

    Zalozenie zivnosti je najjednoduchsi krok. Horsie to uz bude s danovym priznanim a so zrusenim zivnosti.
    Neuvazoval si vsak nad tym, ze by si si spravil firmu? Nerucis, celym svojim majetkom a ked si sikovny, tak nemusis socialku platit vobec. Iba zdravotnu a to zaklad.
    Na zaciatku mas vacsie poplatky a vybavovacky, ale potom to moze byt jednoduchsie. Teda podla mna.
    :-)

  6. head Avatar

    Nie myslim, ze na zaciatok mi postaci zivnost ;)

  7. INDEX Avatar
    INDEX

    Nazdar chcem si spravit tiez tento typ zivnosti chcem sa spytat ako to je s dph? a co kolo toho treba este vybavit ? popripadne ked chcem dat aj remeselnu zivnost ?

  8. head Avatar

    Ohladom remeselnej zivnosti poradit neviem, to zalezi od toho ci to bude volna zivnost, alebo nie, ale detaily fakt neviem.

    Co sa tyka DPH tak sa mozes rozhodnut ci chces byt platca DPH, alebo nie. Avsak ak uz prekrocis nejaky rocny obrat (tusim okolo 25 000eur) tak musis byt placom DPH.

    Viac info najdes isto na http://www.porada.sk/ ;)

  9. INDEX Avatar
    INDEX

    dakujem ;)

  10. Sexshoponline Avatar

    Ak mozes, tak sa snaz o to, aby si platca DPH nebol. Budes mat len zbytocne problemy.

  11. Eric Avatar
    Eric

    Ahoj potrebujem poradit ,
    chcem rozbebhnut eshop na nete planujem vyrobu a predaj triciek,teplakov aku zivnost potrebujem ??? co mi k tomu treba ak by ste mi niekto vedeli poradit bol by som velmi rad ,, pretoze som uz ma take rady ze sa mam nato vykaslat vraj mam otvorit sro atd ,,ak mozete tak mi poradte dakujem ,, este jedna otazocka je nejake potrebne vzdelanie na zivnost ???? dakujem

  12. head Avatar

    To aku zivnost si vybavit to ti neporadim. Najdi si na nete zoznal volnych (neviazanych) zivnosti a z nich si musis vybrat. Tento zoznam maju aj na zivnostenskom urade a tam ti isto radi poradia…

    Na volne zivnosti nepotrebujes ziadne vzdelanie, staci si o ne zaziadat…

    Co sa tyka zivnost vs. sro, asi by som siel do sro, ale to je mimo temu a moc ti stym takisto neporadim. Mozno skus http://www.porada.sk/

  13. feco Avatar
    feco

    Sexiclubs Says:
    May 5th, 2009 at 2:52 pm
    Zalozenie zivnosti je najjednoduchsi krok. Horsie to uz bude s danovym priznanim a so zrusenim zivnosti.
    Neuvazoval si vsak nad tym, ze by si si spravil firmu? Nerucis, celym svojim majetkom a ked si sikovny, tak nemusis socialku platit vobec. Iba zdravotnu a to zaklad.
    Na zaciatku mas vacsie poplatky a vybavovacky, ale potom to moze byt jednoduchsie. Teda podla mna.

    Ako si to myslel,NEPLATIT SOCIALKU? Rad by som sa tomu vyhol,ak sa da,,,a com pochybujem

  14. ivo Avatar
    ivo

    aj mna to zaujalo neplatit socialku…vyjadrite sa prosim mailom..diky za radu

  15. head Avatar

    UPDATE: aktualizoval som link na zoznam voľných živností

  16. peter Avatar

    Mam velmi staru zivnost z cias kedy zivnostensky urad ani netusil co je to web stranka. Preto ked som chcel robit web stranky priradili mi to do „Reklamné a marketinogvé služby“. Kedze som robil a robim propagacne stranky firiem za ucelom zisku je to podla mna OK. Chcel som si rozsirit zivnost o inu cinnost a popri tom som zistil ze na tvorbu web stranok sa zivnostensky urad pozera aj takto:
    „Ale tvorba web stránok / predpokladám že ju
    vytvorite/ je duševné tvorivé vlastníctvo a je chránené osobitným
    predpisom / zák. 618/ 2003 Z.z. o autorskom práve/ a je v § 3 ods. 1 písm b zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní živnostenský zákon/ vylúčené z jeho režimu.
    V prípade ak web stránku používate na reklamu tak ide o reklamnú činnosť.“

  17. Lukas Avatar
    Lukas

    prajem dobry den potreboval by som poradit co najskor seriozne a vazne lebo uz som stratil trpezlivost hladanim prace uz ma to unavilo tak som sa rozhodol podnikat ako zivnostnik skusil som ako taxikar ale je tam podmienka automobil co mam ale nesmie byt starsi ako 3 roky no a to nesplnam tak som sa rozhodol ze budem podnikat s pc a raklamou takze takto ak si chcem zalozit zivnost pocitacove sluzby ak sa nemylim je to volna zivnost a predmet by som si dal reklamna a propagacna cinnost proste chcem robyt reklamy a ponukat ich aj na webe ako mam postupovat co potrebujem v prvom rade vybavit co by ste mi odporucili dam si od vas poradit poprosim vas o podrobnu odpoved za skore info vopred dakujem

  18. head Avatar

    je to jednoduche, staci ist na zivnostensky urad, tam vam ochotne poradia

  19. Lukas Avatar
    Lukas

    a este otazocka treba pri tomto type zivnosti aj pisat niejake testy a hluposti okolo toho skolenie a podobne ?

  20. head Avatar

    Keďže je to voľná živnosť, tak netreba nič…

  21. Miso Avatar
    Miso

    V ramci neplatenia tej socialky…..Socialku nemusis prvy rok platit preoze socialka sa vypocitava z minulorocneho obratu…t.j. kedze ty ako zacinajuci zivnostnik si nemal minuly rok ziadne obrat pretoze si nemal este zivnost tak socialku platit nemusis…ale pokial nepracujes na tpp tak by si ju mal dobrovolne platit pretoze ak sa ti nieco stane tak zo socialky neuvidis ani euro. pokial prqcujes aj na tpp tak za teba odvody lpati zamestnavatel a teda si krity.

  22. Andrea Avatar
    Andrea

    Ahojte, chcela by som si otvorit predajnu s dizajnerskymi dioptrickymi ramami, nieco na sposob optiky, s tym ale, ze nebudem osadzovat skla a vysetrovat zrak, proste chcem len predavat ramy. Aky druh zivnosti to bude? A mozem tieto ramy nakupit v zahranici a predavat tu na Svk? A keby som sa predsa len neskor rozhodla spolupracovat s nejakou firmou, ktora sa specializuje na osadzanie dioptrii do tychto mojich ramov, nebudem s tym mat problem? Vdaka.

  23. Cabi Avatar

    Zdravým. Chcel by som sa informovať od vás skúsenejších. Chcel by som si otvoriť živnosť na predaj tovaru a služieb v maloobchode aj veľkoobchode a taktiež tvorba web stránok, oprava pc úprava fotiek a videi a možno aj ich zriaďovanie. Chcel by som sa opýtať či mi poradíte aké živnosti si mám zvoliť a čo mi treba všetko vybaviť. A taktiež by som chcel vedieť, počul som o tom že štát udeľuje na rozbeh nejaké príspevky tak či neviete aké a v akej výške. A posledná vec, jeden známi mi poradil že živnosť sa oplatí založiť niekedy v januári. Je to pravda? a koli čomu? pretože mne by sa to najviac hodilo teraz. Prosím odpovedajte seriózne, najlepšie na mail djjonny@zoznam.sk …Musím sa cca do mesiaca rozhodnúť so zozbieranymi informáciami. Za odpovede vopred Ďakujem Čabi

  24. head Avatar

    1) Chod na zivnostensky urad, tam ti poradia s vyberom zivnosti a aj ti povedia cely postup. Nieje to nic zlozite a aspon v mojom pripade boli uradnicky ochotne.
    2) Ak chces prispevok na podporu podnikania, tak ja viem len o takom, co sa udeluje v pripade, ze si nezamestnany a chces si zalozit zivnost. V tomto pripade ti poradia priamo na urade prace. Co sa tyka inych prispevkov, tak mozno nejake su, ale ja o nich neviem.
    3) Co sa tyka zalozenia zivnosti v januari, tak podla mna je to blbost a je jedno kedy si ju zalozis. Tak ci tak nemusis prvy rok platit socialku.

  25. Rasto Avatar
    Rasto

    Zivnost sa neoplati lepsie si zalozit sročku. Založenie firmy je sice trochu zlozitejsie ale firma posobi ako nieco vacsie.

  26. xube Avatar
    xube

    O zivnosti dlhodobo uvazujem aj ja. SRO sa vsak javi stabilnejsie a je kruta pravda, ze na tych odvodoch clovek usetri, ak vie ako, tomuto statu totiz nechcem dat ani cent naviac.

    Kazdopadne by ma len zaujimalo ako sa ti zatial dari? Malo to zmysel? Necitis sa zbytocne ohrozeny?

  27. ANNA KARVAYOVA Avatar
    ANNA KARVAYOVA

    chcem sa spytat musim mat vyucny list ,ked si chcem vybavit zivnost?

  28. head Avatar

    Pokial viem tak netreba. Staci mat 18 rokov a trvaly pobyt na Slovensku. Ale lepsie ti poradia na zivnostenskom urade. Su tam teraz jednotne kontaktne centra, to znamena, ze vsetko sa riesi pri jednom pulte a aspon co som mal ja skusenost tak uradnicky boli vzdy velmi ochotne.

  29. Matej Avatar
    Matej

    pozdravujem,
    môj dotaz znie: som zamestnaný na tpp a k tomu by som chcel podnikať. čo je pre mňa výhodnejšie živnosť, alebo s.r.o.? je možné mať s.r.o. a byť zamestnaný na tpp v inej s.r.o.? chcel by som vykonávať obhodnú činnosť (nákup tovaru a jeho predaj)
    ďakujem za odpoveď

  30. head Avatar

    Zo zakona nie je problem podnikat aj popri zamestnani. Je jedno ci sro, alebo zivnost. Jedine na co si treba dat pozor, ci to nezakazuje zmluva so zamestnavatelom (bohuzial aj taki sa najdu) a takisto, aby to nebolo v tom istom sektore ako zamestnavatel. To je totiz osetrene aj v zakonniku prace a v tom pripade by to musel zamestnavatel pisomne dovolit.

    Kazdopadne ako niekto robi v IT a sukromne chce mat nejaky obchod s drogeriou napriklad, tak tam nieje ziadny problem.

  31. Matej Avatar
    Matej

    super, ďakujem,

    ešte by som rád vedel, ako to je s platením odvodov. dočítal som sa tu, že lepšie je mať s.r.o. ako živnosť. a dôležitá vec – musí byť zamestnávateľ, u ktorého pracujem na tpp, oboznámený s tým, že som si založil s.r.o. alebo živnosť? osobne by som bol radšej, kebo to môj zamestnávateľ nevedel :D

  32. head Avatar

    S tym ti uz moc neporadim. Teraz sa nejak menil zakon a ja to az tak nesledujem. Kontaktuj nejaku uctovnicku, nech poradi.

  33. inka Avatar
    inka

    jej super za radu ohladne tych webstranok a tvorby reklamy a tak..uz viem ze je to volna zivnost a som bez stresu :D o tyzden to vybavujem…dakujeeeeeem

  34. Lubo Belak Avatar
    Lubo Belak

    pozdravujem,
    môj dotaz znie: som zamestnaný na tpp a k tomu by som chcel podnikať. čo je pre mňa výhodnejšie živnosť, alebo s.r.o.? chcel by som vykonávať obchodnú činnosť (obchod s drogeriou ,zeleziarstvo / kusove -klince a pod. /a predaj chovatel. potrieb), som vyučený obrábač kovov. Aku zivnost potrebujem aby som mohol predávat spomínaný tovar a co s registracnou pokladnou.
    ďakujem za odpoveď

  35. head Avatar

    Osobne by som volil s.r.o., aby som nemusel platit odvody. A zivnost pre s.r.o. by bola nakup a predaj tovaru (maloobchod). Takisto by som sa obratil na nejaku firmu co zaklada s.r.o. Vyjde to za rovnaky peniaz a este aj pomozu s vyberom zivnosti.

  36. tomi Avatar
    tomi

    zdravim..rok som mal zivnost,po roku som ju zrusil takze som nemusel platit socialku,chcem sa spytat ako dlho musim mat zrusenu zivnost,alebo po akom case si mam znova otvorit zivnost,aby som mal znova rok pokoj od platenia do socialnej poistovne….dakujem za odpoved

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *