Generovanie PDF z PHP

Riešili ste už niekedy generovanie PDF súborov priamo z PDF ? Pri vyhľadávaní vhodného riešenia Vám google vyhodí kopec výsledkov a môže sa ľahko stať, že nenatrafíte na to najlepšie.

Potreboval som nájsť vhodný systém ako generovať faktúry do PDF. Ako prvé som našiel knižnicu FPDF. Avšak aj napriek tomu, že s ňou môžete robiť asi hocičo, tak je to ťažkopádne riešenie (hlavne na môj problém).

Neskôr som sa nejak doklikal (nie cez google) ku knižnici HTML2PDF. Funguje to na tom princípe, že si vytvoríte html dokument a pomocou HTML2PDF ho prekonvertujete na PDF. Avšak počiatočné nadšenie zo mňa opadlo, keď som zistil, že pri kódovaní UTF-8 sa pri niektorých fontoch nezobrazujú správne znaky.

Keď som to riešil tak mi bola odporučená knižnica mPDF. Pointa je rovnaká ako pri HTML2PDF, ale rozdiel je v tom, že tu to funguje bez problémov aj s UTF-8 kódovaním a je to schopné parsovať aj zložitejšie HTML+CSS. Po tom ako som si pripravil HTML šablónu pre generofanie faktúry, tak už konvertovanie do PDF nebol žiadny problém. Preto môžem mPDF, len a len oporúčať.


Posted

in

by

Tags:

Comments

12 odpovedí na na “Generovanie PDF z PHP”

  1. dusoft Avatar

    FPDF je sikovna vec, kedysi som to pouzival. Vzhladom na moznost nastavit tam takmer cokolvek je to upravu PDF podla poziadaviek vhodna cesta. Na rychlejsie projekty urcite postaci spominana konverzia.

  2. cezar Avatar
    cezar

    FPDF mam celkoom hodne omakane, nakolko som do par projektov potreboval robit pdf reporty. A problem s kodovanim vacsiny stredoeuropskych znakov do UTF8 som riesil nanovo generovanim databazy znakov. Jw to trocha komplikovane na vysvetlenie(stravil som tyzden kym som vydoloval co som potreboval do utf8), ale problem je so specifickymi znakmi z madarskeho jazyka(2 dlzne nad o , u atd) . MPDF nemam zatial omakane, vdaka za typ vyskusam ak pomoze budem rad. Zatim dik Pato..zdravi Peto :)

  3. head Avatar

    Cau,

    Tak super, ked budem potrebovat pomoc, tak sa ozvem ;).

  4. cezar Avatar
    cezar

    mam este 1 dotaz, tyka sa to ale enginu na ktorom ti bezi mrhead.sk .
    Nebolo by lepsie nove odkazy linkovat niecim ako target=’_blank‘ tj. do noveho okna? Ja to tak robievam a minimalne z 2 dovodov: 1.)clovek nemusi spatne hladat zdrojovu stranku z ktorej sa dostal po kliknuti na odkaz. 2.) je to business riesenie :), klient ma vzdy v prehliadaci otvorenu aj tvoju stranku. Robim to aj ja a volam to taka ‚nevtierava‘ reklama :). To len taky napad, ale ty ako webmajster(to slovo sa mi paci) sa aj tak rozhodujes podla svojich kriterii. Cau, Peto

  5. cezar Avatar
    cezar

    o prelinkovani na nove stranky samozrejme iba ak odkazujes na nove linky nie z domeny mrhead.sk, na mrhead.sk davat ‚_blank‘ je samozrejme ******** ;)

  6. head Avatar

    Ale jasne, bolo by to lepsie, aj som to robil, ale vzdy na to zabudnem. Vsak raz sem nahodim automaticke riesenie, cez javascript, co to urobi za mna. Ale kedze, toto je moj web, tak sa on staram podstatne menej ako o ine, tak neviem kedy to spravim ;).

  7. msx Avatar
    msx

    Akurát, že mám pri mPDF kúštik problém s generovaním niektorých znakov, konkrétne je to č a ď. Iné som si nevšimol.

  8. head Avatar

    Je to pri nejakom špeciálnom fonte ? Lebo ja som taký problé nemal…

  9. cezar Avatar
    cezar

    este mam otazku akutne riesim novy sposob generovania do formatu pdf…a rad by som vedel – ak mas nejaky texovy retazec napr: nazov kulturnej institucie a jej popis, ktory potrebujes mat v nejakom formate napr Arial 12, a dany textovy retazec ti presahuje dlzkou sirku strany, je nejaky sposob aby by automaticky zalamovalo text na viac riadkov? MOzno povies aby som zmensil font – ale to nesmiem, mozno povies aby som ratal dlzku stringov a delil konce slov ked presahuju nejaky limit sirky strany – da sa to ale nie vzdy to funguje, hlavne ked vstupy zadavaju BFU :) – toto riesenie pouzivam teraz…asi pisem nezrozumitelne :)

  10. head Avatar

    No neporadim ti. Nic take som neriesil, jedine co som riesil je to mpdf.

  11. w3r0 Avatar

    Ďakujem za tipy. Idem to vyskúšať som rád, že mi tento článok ušetril čas na študovanie vecí, ktoré môžem dosiahnúť skôr a ľahšie.

  12. ivan Avatar

    ja som pouzil mpdf

    stiahni si cely „download“ z http://www.mpdf1.com/

    je to uplne nadhera pouzivat… vsetko si upravujem cez css, a vsetko co potrebujem ku vytvorenia pdf je php skript na 4 riadky… :D

    keby nieco kontaktuj ma :D

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *