Kupujeme nehnuteľnosť, časť druhá

No tak tento môj seriál o hľadaní bytu nebol ani seriál, keďže sa mi nejak nechcelo písať. Ale vec sa má tak, že už máme nový byt, sme presťahovaní a ja by som sa s Vami rád podelil o pár skúseností s kúpou bytu.

Výber nehnuteľnosti

Tak jednoznačne s týmto treba začať. Pred tým ako začnete reálne hľadať nejakú nehnuteľnosť, tak si spíšte čo najviac vecí, že čo vlastne chcete. Zadefinujte si každú jednu maličkosť. Nielen čo sa nehnuteľnosti týka, ale aj lokality a ceny. Ak to takto spravíte a budete vedieť čo presne hľadáte, tak to bude jednoduchšie. Ideálne je, keď si zadefinujete vysnívanú nehnuteľnosť (vzhľadom na vaše možnosti) a tú budete potom hľadať. Ako som písal, zadefinujte si každy jeden malý detail a potom budete automaticky hľadať len to, čo sa bude najviac podobať Vašej vysnívanej nehnuteľnosti.

My sme to riešili bohužiaľ opačne. Dali sme si moc všeobecné podmienky a povedali sme si, že sa budeme rozhodovať podľa toho čo uvidíme. Avšak takýmto spôsobom by mohol človek chodiť na obhliadky celý rok (samozrejme to záleží od lokality). Keby som si na začiatku povedal, čo presne chcem, tak by som si  ušetril kopec času zabitého obhliadkami toho čo som nakoniec nechcel. A takisto by to neskončilo tak, že som sa nakoniec dopracoval k niečomu úplne inému ako som pôvodne „plánoval“. Samozrejme, že sme mali nejakú predstavu, ale ako som písal veľmi všeobecnú.

Vybavujte všetko s poriadnym predstihom

Nákup nehnuteľnosti nie je nákup rožkov. Asi každá aktivita týkajúca sa kúpi nehnuteľnosi zaberie kopec času, preto začnite všetko riešiť čím skor. Ak si plánujete o rok kúpiť byt, tak už teraz začnite rozmýšlať ako má vyzerať. Spravte si zoznam a vždy keď Vás napadne niečo čo byt musí, prípadne nemôže mať, tak si to tam napíšte. Takéto veci Vás nenapadnú všetky naraz. Ale pre začiatok stačí ak nad tým budete postupne premýšlať a zapisovať si všetko dôležité.

Hľadať začnite niekoľko mesiacov predtým ako sa budete chcieť sťahovať. Samozrejme, že sa môže stať, že svoj vysnívaný byt si nájdete hneď ako začnete hľadať, ale veľmi by som sa na to nespoliehal. Takisto samotné vybavenie všetkých zmlúv, úverov a prípadne aj rekonštrukcia Vám zaberú strašne veľa času. Takže s tým treba rátať dopredu.

My akurát zariaďujeme. Teda čakáme ;). Čakať treba na všetko. Chcete kuchyňu na mieru ? Treba objednať a čakať ? Chcete posteľ inú ako z Ikea ? Treba objednať a čakať. A tak ďalej…

A ešte pikoška na záver. Na elektriku sme čakali takmer mesiac. Všetko som začal riešiť najprv cez call centrum. Tam zle zaevidovali moju žiadosť a už to bolo. Zistil som to asi po dvoch týžňoch a odvtedy som do ZSE chodil skoro ako na klavír. Oni totižto majú na zapojenie 28 dní… Všade propagujú, aby ste elektrinu brali od nich a nie od alternatívnych predajcov, ale keď ju fakt chcete a nechce sa Vám mesiac čakať, tak ku ním musíte chodiť ako na klavír a „otravovať“ neochotných pracovníkov (česť výnimkám).

No a článok by som ukončil citátom Donalda Trumpa, ktorý platí úplne všade, aj pri kúpe bytu: „Zistite si všetko o tom čo robíte“.


Posted

in

by

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *