Otužovanie

Minule som sem pridal fotku zo zimného kúpania. A dnes o tom napíšem článok.

Moja cesta k otužovaniu

Dalo by sa povedať, že k otužovaniu som sa dostal náhodou, keď som sa dozvedel, že kolegovia sa chodia celoročne kúpať a pridal som sa k nim. Ale nie je to celkom tak. Otužovanie ma vždy priťahovalo a sám od seba som sa ešte v nedospelom veku začal sprchovať studenou vodou na záver sprchovania. A toto mi vydržalo s menšími prestávkami až doteraz.

Ale vždy som si to chcel skúsiť aj v studenšej vode a rovno v zime v jazere. Najlepšie keď je sneh. Prvý krát sa mi to podarilo minulý rok na lyžovačke v Taliansku. Hneď týždeň na to som sa pridal ku kolegom, čo sa chodia kúpať pravidelne. To bolo začiatkom marca 2011. A tiež mi to vydržalo až doteraz. Samozrejme s prestávkou v lete ;).

Aký je to pocit?

Pocity pri kúpaní sa vo vode čo má 2 stupne Celzia sú pravdepodobne celkom individuálne, ale teplo pri tom asi nie je nikomu. Ja mám niekedy po vlezení do vody pocit, že hneď z nej vyskočím a idem domov ;). Avšak to by nebolo ono. Stačí chvíľu (1-2 minúty) vydržať potom to nie je také strašne hrozné. Po prekonaní pôvodného šoku je to totiž už len hrozné ;).

Pre mňa osobne je každé jedno kúpanie v ľadovej vode zážitok. Nie je to tak, že keď to človek zvládne raz, tak nabudúce to je už „zadarmo“. Vždy je to pre mňa zaujímavý zážitok a boj telo vs. hlava. Zvyčajne som vo vode len päť minút, ale keď som tam, tak mi to niekedy príde ako večnosť. Ale je to zaujímavý pocit. Až taký, že si ho každý týždeň pripomínam.

Každopádne si myslím, že to môže robiť hocikto, kto nemá nejaké vážne zdravotné problémy. Preto ak to chcete skúsiť, tak si nájdite nejakú partiu čo sa kúpu pravidelne a pridajte sa k nim. Samozrejme odporúčam začať na jeseň, prípadne na jar, je to určite jednoduchšie ako teraz v januári. A poprípade si nájdite na internete viac informácií, ako začať a hlavne začnite!

Otužovaniu zdar!


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 odpovede na na “Otužovanie”

  1. Martin Mažár Avatar

    Mňa otužovanie chytilo. Už rok sa snažím každý týždeň saunovať. Od januára sa každý deň sprchujem ľadovou vodou (štandardná studená voda je mi už teplá) a tohto roku sa chcem i okúpať v prírodnom jazere v zime a praktizovať to každý týždeň.

  2. head Avatar

    Ja sa saunujem len vynimocne, zvycajne tak 1-2 krat za rok ;). Sprchovanie je dobry zaciatok, len tak dalej. Este si najdi nejakeho partaka a mozes zacat s jazerom. Akurat dnes sme boli a konecne bol aj lad! A dokonca bol snami kolega co bol len 3. krat, sice nevydrzal dlho ale aj tak to je celkom odvaha z jeho strany zacinat v strede sezony ;).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *