WordPress a spam

WordPress je dosť rozšírený systém a tak sa niet čo čudovať, že sa weby na ňom postavené často stávajú obeťov spamerov. Ja som si myslel, že keď je môj blog relatívne mladý a malý (obsahovo) tak budem mať od spamerov pokoj. Toto bola chyba číslo jedna.

Najprv som nemal zapnutý žiadny plugin proti spamu dokonca komentáre mohol pridávať hocikto bez overenia… Takto to chvíľu fungovalo, až kým sa v mojom príspevku o virtuálnej konkurencii za jednu noc neobjavilo asi 200 spamov vo forme trackbackov. Tak som ich pekne prácne vymazal, nastavil automatické pridanie komentárov, len pre tých, ktorý už majú overený aspoň jeden komentár a myslel si, že už bude pokoj. Toto bola chyba číslo dva. Spam sa síce neobjavoval na webe, ale mne chodili maily, že nový komentár čaká na overenie a ja som ich musel zas pracne mazať.

Default riešenie pre WordPress – Akismet

Tak som si povedal, že takto to fungovať nebude a aktivoval som si plugin Akismet. Tento plugin sa nachádza v každej inštalácii WordPressu a pre jeho použitie Vám stačí aktivovať ho a v konfigurácii nastaviť Váš WordPress.com Api key. Ten získate jednoducho po registrácii na WordPress.com a nastavíte ho v admin rozhraní v Plugins -> Akismet configuration.

Akismet používa vlastný web service aby overil, či nový komentár je spam, alebo nie. Ak sa pomýli, tak vy to môžete napraviť a Akismet sa týmto spôsobom učí… Avšak vo väčšine prípadov je neomylný ;). Takto hádže všetky spamy na jedno mieso a vy ich môžete zmazať, alebo sa časom zmažú automaticky. U mňa asi za týždeň odchytil vyše 1000 spamov a pomýlil sa len raz, keď za spam označil komentár v ktorom bolo slovo warez a pritom sa o spam nejednalo.

O level ďalej – Bad Behavior

Bad Behavior je plugin (nielen pre WordPress), ktorý berie boj so spamom trochu ináč. Tento plugin pre PHP weby sa snaží spamerom neumožniť prístup k vášmu webu a tým pádom nie sú schopní žiadny spam vložiť. Po jeho aktivácii, sa viac menej už nemusíte o nič starať a len raz za čas si môžete pozrieť štatistiky koľko prístupov tento plugin zamietol. U mňa to je vyše 1300 prístupov za posledných sedem dní. Nevýhodou je, že nemáte kontrolu nad tým, čo plugin blokuje a neviete mu povedať čo blokovať nemá, ale to by nemal byť až taký problém, keďže filozofiou pluginu je umožniť každému zablokovanému skutočnému užívateľovi, veľmi jednoducho „odblokovať sa“.

Ja mám momentálne zapnuté obidva spomenuté pluginy, tak ako Akismet tak aj Bad Behavior a som zatiaľ spokojný. A čo vy ? Ako chránite svoj blog proti spamu ?


Posted

in

by

Comments

3 odpovede na na “WordPress a spam”

  1. Tom@S Avatar

    absolutne najlepsie plugin je Raven’s antispam. Ani akismet nema taku uspesnost ako tento plugin.

  2. Okuin Avatar

    S akismetom som velmi spokojny.. a co nevie, naucim ho :)

  3. […] Kontaktné formuláre sa často stávajú obeťou útoku spamerov, ale aj s týmto si vie Contact Form 7 jednoducho poradiť. Na detekciu spamu využíva Akismet, čiže rovnaký mechanizmus ako WordPress pre detekciu spamu v komentároch. Ak chcete využívať Akismet, tak musíte mať aktivovaný Akismet plugin, ktorý sa dodáva priamo s WordPressom a musíte mať vygenerovaný svoj kľúč (API Key) pre Akismet, ktorý môžete získať tu. O Akismete som písal už dávnejšie v článku WordPress a spam. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *