Ako sa nerobí eshop ?

Čo si myslíte, čo je pri eshope dôležité ? Je to veľa vecí ako jednoduchosť, dostupnosť potrebných informácií, dobrý výber ponúkaného tovoru… ale v neposlednom rade je to aj dobrá optimalizácia pre vyhľadávače, aby na eshop priviedli čo najviac potencionálnych zákazníkov.

Dnes Vám ukážem názorný príklad, ako sa takýto eshop nerobí. Pozrite si stránku totalelektro.sk. Celý eshop, alebo lepšie povedané celý web je len jeden veľký flash objekt. Keď si odmyslím nevýhody, ako žiadne onpage SEO, tak stále nechápem, kto a prečo mal vôbec nápad, robiť niečo podobné a či vynaložená energia a peniaze za to vôbec stáli.

Podľa mna to boli vyhodené peniaze a s webom to má spoločné asi len ten flash, ktorý sa väčšinou používa ako doplnok web stránky a tak by to malo aj ostať. A spomínaný eshop by nám mal byť odstrašujúcim príkladom ;)


Posted

in

by

Tags:

Comments

44 odpovedí na na “Ako sa nerobí eshop ?”

  1. PRODUCENT Avatar

    Som prevádzkárom a majiteľom webu http://www.totalelektro.sk a som rád za každú pripomienku. Len sa mi „veľa páčí“ názory akých-si špecialistov, ktorý tu rozumia absolutne všetkému , absolutne všade boli, všetko vedia a hlavne, chcú každému najradšej úplne naj, naj poradiť. Páni špecialisti, s vyhladávači máte pravdu, ale pozrite sa na jednoduchosť obsluhy, náročnosť naplnenia, možnosť grafiky a pod. Vieme prečo sme do flash šli. A pokiaľ mi niekto z vás chytrých ukáže, niečo podobné v tých vašich slavnych SEO, HTML, a pod tak sa možeme rosprávať. Takže článok by mohol byť pomenovaný: AJ TAKTO SA ROBI ESHOP…

    Ďakujem
    PRODUCENT

  2. head Avatar

    Tie vety na začiatku ste si kľudne mohli odpustiť, nikto sa tu netvári, že všetko vie.

    Tu nejde len o SEO. To že je Váš eshop jednoduchý čo sa týka náročnosti plnenia… je síce pekné, ale škoda, že už nieje jednoduchý pre používateľa. Napríklad ako používateľ pošle konkrétny link na nejaký produkt niekomu inému ? Asi nijak, keďže všetko to máte pod jednou URL…

    To, že sa Vám vaše riešenie tak páči je dobre, ale podľa mňa by skôr malo ísť o pohodlie užívateľa a nie vaše. A okrem iného grafika nepredáva.

    A nedá mi, k Vášmu webu som sa čuduj sa svete dostal na jednom diskusnom serveri, kde sa viedla o ňom debata a z mnoho diskutujúcich sa vaše riešenie páčilo len jednému človeku, ale aj to skôr len z technického hľadiska, ako ste do dobre zmákli, ale nie z používateľského…

    Hovorte si čo chcete, ale podľa mňa je to úplne zlé riešenie.

  3. PRODUCENT Avatar

    Zdravím Vas. Určite sa nebránime diskuzi a Vašim názorom.
    Len – skušali ste s tým webom pracovať? Hádže to link na produkt, môžete to posielať aj na dalšie maily a pod. Vyskúšajte – veď nemusíte nič kupovať, kludne to otestujte. My nechceme byť nejakými ortodoxnými stúpencami FLASH – len sme tu chceli ukázať, že e-shop sa dá robiť aj inak :-). Kde sa o nás, prosím, tak píše? Chceme sa aktivne podielať aj na dalšej debate.

    Ďakujem a prajem pekný večer
    PRODUCENT

  4. head Avatar

    :)

    Jasné, že som skúšal a preklikal som si to. Vidím, že tam máte možnosť poslať link emailom, síce to nieje také nápadné ako URL v prehliadači, ale je to tam.

    Ja nechcem zhadzovať Vašu prácu, len si myslím, že celý eshop robiť v flashi je zbytočná námaha a okrem iného vyhľadávače vám fakt neprinesú žiadnych, alebo minimum zákazníkov čo je isto škoda.

    Debeta o Vašom webe prebiehala na http://kyberia.sk/, ale tam sa asi nedostanete.

    A ešte jedna vec. Veľa ľudom nezobrazuje Váš flash znak č. Vidieť to môžete tu: http://img60.imageshack.us/img60/7624/flashkz2.jpg

  5. daboss Avatar
    daboss

    mne napr nezobrazuje ani ľ, napr Veke elektro

  6. Tom@S Avatar

    a mysleli ste aj na to ze ked vytvorite takyto eshop tak vas cez google nikto nenajde pretoze tam mate 2 url? Ste asi bohaty shop ked si mozete dovolit ignorovat stovky az tisicky navstev denne :)

  7. head Avatar

    Tom@s ako som zistil, tak kazdy produkt ma vlastnu URL, ale aj tak to nieje nic moc platne ;)

  8. skurv Avatar
    skurv

    veru, ma :) ale jedina vyuzitelnost je len v tom ked chcem dany produkt ukazat niekomu … spätne najst ho v nejakom vyhladavaci uz tak jednoduche nebude :)

  9. tybi Avatar

    Pán PRODUCENT, autor tohto článku bol na Vás až príliš milý. Vaše stránky sú nepoužiteľné a je úplne jasné, že ste si vo svojej progresívnosti uleteli poriadne ďaleko, niekam až za hranice webu.

    Head, veď keď má každý produkt svoje URL, indexácia je jednoduchá, stačí odoslať sitemap.xml :)))

  10. janoF Avatar

    Skuste si pan PRODUCENT pozriet tu stranku cez links, budete milo prekvapeny co sa Vam zobrazi :-) a o tom ze cez vyhladavace moc ludi neziskavate sa nema ani cenu vyjadrovat.

  11. Vojteq Avatar
    Vojteq

    Ďalší príklad toho, že aj negatívna reklama je reklama. :-D
    Ale súhlasím s predchádzajúcimi názormi, málokto si môže dovoliť bezdôvodne ignorovať strýčka Googla. Čo je v danej aplikácii na škodu veci…

  12. PRODUCENT Avatar

    ?? každopádne som rád za to, že sa o našom projekte tak vrelo debatuje. Skuste mi len, prosím, ukázať shop, ktorý je dľa vás ten naozaj DOBRY. My sme šli do projektu vo FLASH a chceli sme vytvoriť niečo, čo tu ešte nebolo – to si myslím – podľa vašich slov – sa nám aj podarilo. A to, že sa k tomu niekto vyjadrí tak ako sa vyjadrí je mi naozaj jedno.

  13. JanoF Avatar

    Ak vam nejde o ludi ktory vas navstivia z vyhladavacov (google na sk drzi prvenstvo), tak ano stranka ucel splnila. Ak vam ale ide o tvorenie buzinesu a chcete viac zakaznikov za malo penazi, tak je flash, aspon v tejto forme co mate vy nepouzitelny, jedine ze pouzijete sitemap.xml ako spominal tybi. Samozrejme ak stranku propagujete len cez adwords/etarget/etc a staci vam to, tak aj nam je to jedno :P

  14. Okuin Avatar

    No design sa mi paci, to je pravda, aj efektne to je, len pre koho? Pre mna je to nepouzitelny web, ale na druhu stranu, viem, ako sa niekedy spravaju ludia na nete, ohuri ich kazda animacia, efektne prelievanie a podobne, takze neviem.. skusil by som spravit anketu na nejakom nezavyslom webe, kde nechodia iba ITckari..

  15. tybi Avatar

    JanoF, tybi písal o sitemap.xml, ale myslel to ironicky :). Aj keby sa samotná indexácia cez sitemap.xml podarila, nič to nerieši. Odniekiaľ sa tam musí naliať odkazová šťava a teda cez flashové odkazy to nebude. Sitemap.xml nepoužívam, pretože: http://blog.seochat.sk/2008-11-18/sitemap-xml-myty/

  16. fero Avatar
    fero

    Kamarat ktory zije v USA ma upozornoval aby som nic nekupoval z Shopu ktory nema platenu reklamu. Taketo stranky povazuje za nedoverihodne a nikdy by si nic v takom obchode nekupil. Vravel ze u nich sa na google prve 3 strany zobrazuju len platene reklamy. Myslim si ze pre SHOP je SEO uplne zbytocne…

  17. head Avatar

    Lenze Slovensko nieje USA…

  18. fero Avatar
    fero

    Ved to ze ked nieco hladam najdem plno shopov zo super otimalizaciou a obsah stoji za H. Uvital by som od googlu nejaky filter na stranky ktore nechcem aby sa mi vobec ponukali.

  19. tybi Avatar

    Fero, ak je obsah za H, tak aj optimalizácia stojí za H. Filter už môžeš mať, prihlás sa na Google účet a využívaj SearchWiki.

  20. fero Avatar
    fero

    Dik za radu…

  21. radomeer Avatar
    radomeer

    na kyberke som odporucal autorom tento link: http://www.asual.com/swfaddress/
    je to (podla mna) najlepsi sposob ako spravit pouzitelny flash web. podporuje pekne url a indexaciu obsahu. samozrejme, ak mate napr. nadpisy v samostatnych dynamickych poliach, treba trochu sikovnosti a upravit si to. inak sa mi ten shop paci, je podstatne rychlejsi ako bezne html shopy a aj pekne rychlo funguje filtrovanie atd… sice ste uplne nevyuzili vsetky moznosti flashu, aj takto sa mi fakt paci. ta pouzitelnost sa da na 90% doriesit a myslim ze v spojeni so spravnou reklamou to nebude robit problemy. zaujimave by bolo dat tam nejaky tracing pohybu zakaznika a spravit statistiky konverzie (nasvtevnik/nakup) – nieco ako clicktale.com, ale na flash sa to asi neda vyuzit (ale da sa to spravit po svojom). uplne idealne by bolo spravit druhu verziu v html a zobrazovat ich kazdemu druhemu navtevnikovi a spravit statistiku, ktora z nich bude uspesnejsia – google.com/analytics/siteopt.
    nech sa vam podari stranku vyladit k uspechu.

  22. masko Avatar

    mne sa ten shop velmi paci, ale z hladiska pristupnosti a vyhladatelnosti je to hroza.. ale bude si to vyzadovat nemalo penazi na propagaciu a sila relativne lacnej SEO optimalizacie ostava uplne nevyuzita.

  23. Expert Avatar
    Expert

    Myslim ze ovela horsia ako samotny shop je reakcia PRODUCENTa. Typicka arogantna odpoved slovenskeho tiezpodnikatela.

  24. ch. Avatar
    ch.

    nahodou uz som videl aj ovela horsie odpovede, napr. hrozenie sudom a pod.

  25. Expert Avatar
    Expert

    ch., mas pravdu, PRODUCENT je este dobry. Reagoval iba ako urazena predavacka :) A zakaznik nech si niecim trhne.

  26. PRODUCENT Avatar

    Zdravím, som rád, že sa možem podelit o nové poznatky s prevádzkou nášho e-shopu. Máte samozrejme pravdu čo sa týka zviditelnenia sa napr. na GOOGLI. Stojí to ranec penazí, no na tom sa už tiež pracuje. Mám len pripomienku – ja som práve išiel cestou uživateľa, kde ho ohuri ta grafika, efekty a pod. Tedy, nie aby si zákazník trhol nohou, ale aby on bol ten, ktorý bude ohurený a možno aj spokojný. A samozrejme mal super ponuku a super ceny. Nie som nejaký arogantný, ako že podnikateľ. Ono je to všetko trocha inak…, skuste si niečo objednat a možńo budem ja, ten kto vam ten tovar aj dodá. Jo chalani a nie som slovenský arogantný podnikatel – som čech. Dakujem za tie poznatky, ved ja som na nich aj niečo už zmenila na dalšom sa pracuje. Som človek, ktorý prišiel s niečím novým – a preto sme to aj robili. Som rad, ked sa o našom projekte debatuje.Trebars sjednotení FLASH s GOOGLE je teraz na riešení. Pre GOOGLE sme skrátka predvedli niečo, čo ich aj zaujima a vymyšlaju možnosti FLASHkompatibility.
    PRODUCENT

  27. michal Avatar
    michal

    Podla mna je to super, buducnost je jasna :)

  28. Sexiclubs Avatar

    No musim povedat, ze je to celkom zaujimava debata.
    Moj nazor je asi taky, ze si potrpim na veci aby boli pekne. Stranka eshopu sa mi velmi paci a celkovy napad pouzit nieco nove len podporujem. Urcite by som si vybral tovar skor vo flashovom webe ako v niektorych, ktore ponukaju rozny tovar, ale samotna stranka sa mi nepaci (myslim dizajnovo). Samozrejme je rozhodujuca aj cena.
    SEO sa da mierne tiez optimalizovat aj na flash. Samozrejme to nebude ako normalny web, ale da sa na tom robit.
    Ako uz bolo spomenute, chyba tam urcite nejaka navigacia. Potrebujete sa dostat naspat a tak dalej. Zaroven mi tam chyba moznost automatickeho prisposobovania okien. Skuste si pozriet napr. riverpark.sk kde sa da scrolovat aj bez pouzitia scrolbaru.
    Drzim palce eshopu a verim, ze po dobrej reklamnej kampani by sa mohla stranka stat navstevovanou. Bude to vsak chciet trosku vatsie finance prostriedky. Berme to vsak ako nieco nove s pokusom o prerazenie. Bud sa to uchyti, alebo nie.

  29. Martin Avatar
    Martin

    @PRODUCENT

    Obchod som si preklikaval asi 15 minut a ja som na tom obchode nenasiel jedinu vec, ktora by sa nedala implementovat pomocu HTML/CSS/JavaScript bez straty pouzitelnosti a pristupnosti. Ako prevadzkovatel viacerych e-shopov vam mozem povedat ze 80-90% navstevnikov mame z vyhladavacov vdaka SEO. Tento flash Vas moze v konecnom dosledku vyjst velmi draho.

  30. nowbady Avatar

    naozaj zaujmava diskusia .
    Jedna otazka znie , preco je flash eshopov tak malo (su naozaj efektivnejsie ?)
    s ludmi co sem pisem neozaj suhlasim .
    Seo je najdolezitejsia vec (ak chces v tom eshope zarobit alebo tam lakas ludi z reklam) vecsina ludi ked ide nieco kupit najskor vyhladava (nevie eshopy naspamat ,co je dokazane)
    takze flash cestou ist v eshope je total kravina , naco ti je desing.
    obsah je dolezity , a ci budu zakaznici spokojny.
    (tvoj eshop je v pohode, sice si s nim spokojny , ale mam silne obavy ci ta to ako osobu uzivi .) mna by to asi neuzivilo .

  31. pecko Avatar

    @PRODUCENT

    po precitani tejto diskusie mi to nedal a skusil som kratky test. po nabehnuti mojho os (ubuntu) som si pomocou prikazu time zmeral vyuzitie systemovych prostriedkov pri zobrazeni stranky s normalnym eshopom (pouzil som hej.sk) a pri zobrazeni tvojho flashu. tu su vysledky:

    /usr/bin/time -v /opt/firefox/firefox -P ff2_tester -no-remote http://hej.sk
    Command being timed: „/opt/firefox/firefox -P ff2_tester -no-remote http://hej.sk
    User time (seconds): 1.66
    System time (seconds): 0.06
    Percent of CPU this job got: 2%
    Elapsed (wall clock) time (h:mm:ss or m:ss): 1:01.12
    Average shared text size (kbytes): 0
    Average unshared data size (kbytes): 0
    Average stack size (kbytes): 0
    Average total size (kbytes): 0
    Maximum resident set size (kbytes): 0
    Average resident set size (kbytes): 0
    Major (requiring I/O) page faults: 0
    Minor (reclaiming a frame) page faults: 14795
    Voluntary context switches: 1372
    Involuntary context switches: 813
    Swaps: 0
    File system inputs: 0
    File system outputs: 456
    Socket messages sent: 0
    Socket messages received: 0
    Signals delivered: 0
    Page size (bytes): 4096
    Exit status: 0

    /usr/bin/time -v /opt/firefox/firefox -P ff2_tester -no-remote http://totalelektro.sk
    Command being timed: „/opt/firefox/firefox -P ff2_tester -no-remote http://totalelektro.sk
    User time (seconds): 44.89
    System time (seconds): 0.47
    Percent of CPU this job got: 72%
    Elapsed (wall clock) time (h:mm:ss or m:ss): 1:02.18
    Average shared text size (kbytes): 0
    Average unshared data size (kbytes): 0
    Average stack size (kbytes): 0
    Average total size (kbytes): 0
    Maximum resident set size (kbytes): 0
    Average resident set size (kbytes): 0
    Major (requiring I/O) page faults: 0
    Minor (reclaiming a frame) page faults: 25277
    Voluntary context switches: 14201
    Involuntary context switches: 10857
    Swaps: 0
    File system inputs: 0
    File system outputs: 2368
    Socket messages sent: 0
    Socket messages received: 0
    Signals delivered: 0
    Page size (bytes): 4096
    Exit status: 0

    z tohto jasne vidiet, ako neskutocne zatazuje tvoj web moj (a nie len moj) pocitac. toto je najhlavnejsi dovod, preco ked narazim na stranku, ktora je tak tupa, ze obsahuje len 1 flash, z nej okamzite utekam. preto mam aj nainstalovany Adblock plus, aby mi blokoval flash na weboch. ako tu ktosi napisal, flash je fajn doplnok (reklamny banner, vnorene video, ukazkova prezentacia a pod.), ale pride mi absolutne na hlavu, ked je v nom urobena komplet cela web stranka.

    ano, tvoj eshop je pekny, efektny. vsetka cest. ale je to rydzi flash. o taketo weby nemam zaujem. stratil si minimalne jedneho potencialneho zakaznika:D :D :D nic bolestive, ale vid diskusia vyssie, stracas podstatne viac ludi, ktori sa k tebe nedostanu cez google:P ale hlavne, ze tebe je to jedno:) vela stastia…

  32. duro Avatar

    by ma zaujimalo ci autor clanku niekedy dokncil aspon jeden shop ked hovori tak odborne
    osobne si myslim ze flash je buducnost najma co sa tyka mobilov a mobilnych mda a ipod a podobnych veciciek ziadne nestandardy ziadne problemy s css js ziadne problemy s velkymi malymi obrazovkami
    flash je proste produkt ktory citatelny flash prehravacom co uz mam aj v mobile
    vsetky webshopy vyzeraju rovnaku a su rovnake
    klobuk dole ze niekto urobi aj nieco inak ako vsetci ostatny
    aj tak su vsetci nasraty na to ze nemozu efekty stahovat ako z obycajnych stranok a preto tolk ozavisti :)

  33. producent Avatar

    Pozerám, že sme sa stali celkom popularny :-) Duro, Ty máš absolutnu pravdu a ja doplním ešte to, že vedla všetkých vecí, o ktorých sa tu píše, je ale celkom podstatné aj to, ako shop realne funguje. K čemu Ti bude, ked to urobiš tak, ako sa tu píše a nebudeš mat dobre nakupne podmienky na tovar, nebude Ti fungovat logistika a podobne – potom si a vždy budeš v háji. My ideme cestou aby bol hlavne klient spokojny, povedal o nás dalej a vrátil sa k nám.

  34. zbrdlowski Avatar
    zbrdlowski

    Jedna z velmi velkych nevyhod flashu je aj to, ze drviva vacsina obycajnych userov pre ktorych je aj tento e-shop urceny, pouziva vo velkej miere tlacitko BACK. V pripade flashu ich to hodi nazad na stranku z ktorej prisli. Mnoho z nich nepochopi co sa to vlastne stalo, ti ktori to mozno aj pochopia sa pri tretom – stvrtom pripade nas…ru a idu prec.

  35. Sexshoponline Avatar

    Dost by ma zaujimalo, ako sa saotnemu e-shopu dari. Myslite si, ze maju nejake rozumne objdenavky?

  36. producent Avatar

    Ahojte,
    no po cca pol roku sa musím podelit so skusenostami s naším e-shopom:
    jednoznačne ste mali vy tu pisajuci pravdu s reklamou a zainvestovaním na vyhladavačoch – mesačný náklad cca 800EUR – hlavne GOOGLE a ZOZNAM. Dalej reklama na radiu SITY a nejaký ten bilboard.
    Návštevnost denne – cca 5.000 ludí. Niekedy až 10.000klikov – no tomu až tolko neverím. Počet reálných objednávok nezverejníme, každopádne to zarába aj na náklady, aj na zamestnancov ale hlavne – BOLI SME PRVY S E-SHOPOM vo FLASH. A som rad, že sa nám http://www.TOTALELEKTRO.sk podarilo a k dnešnému dni evidujeme pekný počet zákazníkov. Pokial by ste mali zaujem podebatovať viacej do hľbky, rad sa tej debaty zučastnim, no niekde, kde to nebude takto verejné.

  37. Sexshop Avatar

    Ak su cisla pravdive, tak podla mna celkom dobre. Vidiet, ze total elektro nie je malicky eshop, ktory chce zit len z vyhladavania. Buduje znacku a to je celkom fajn. Na viacerych forach rozputal diskusiu – e-shop verzus flash a vsetko zle je na nieco dobre.
    Osobne by som vsak do toho nesiel. Ale tak v dnesnej dobe sa asi netreba bat nicoho….

  38. nemam_meno Avatar
    nemam_meno

    Bez SEO prichádzate o množstvo návštevníkov z vyhľadávania. Ostáva vám tak platiť iba drahú reklamu čo je neefektívne. Pri nákladoch 800EUR mesačne nedosiahnete 10.000 návštevnosť denne, to je úplne nereálne vysoké číslo čo ste uviedli. To by Vás jeden klik stal 0,00266 EUR čo je nezmysel.

  39. Martin Avatar
    Martin

    Zo zvedavosti som navstivil uvedenu stranku – nie som odbornik cez systemy, ale ako beznemu pouzivatelovi a spotrebitelovi sa mi osobne stranka a jej sposob prezentacie paci. Je v comsi pre mna nova a hoci ma vela produktov nemal som pocit, ze som nimi zasypany. Na druhej strane sa mi tento e-shop nikdy nezjavil vo vyhladavacoch, takze to je iba moj nazor, ktory je skor mozno emocionalny, ale nakup je viac.menej o nich

  40. peter Avatar

    Som casty nakupca cez internet a abcas robim aj web stranky. Ja tiez utekam zo shopov ktore su urobene vo flashi. Dovod? Flash bol, bude a nikdy neprestane byt prezentacnou platformou. Co s nim ziskam pre dobry nakup? Nic! Ano, viac sa to tam hybe 8-) ale som ukrateny o moznosti (funkcionalitu), ktora je pre web typicka a ako nauceny uzivatel ju ocakavam a pouzivam. Je to proste kontra produktivne. To je ako zabijat pripinacku 5kg kladivom. Hlavne dnes ked HTML, XHTML, XML, CSS, PHP…. sa stale zlepsuje a vyvija na ucely na ktore boli vytvarane systematicky od zaciatku. Pre pocitacovych analfabetov je jedno cez co nakupuju su radi ze nieco vobec nakupili 8-)

  41. skcolibri Avatar

    Celkom zabavne je precitat si komentare ludi co nic nespravili ale vedia ako sa to ma robit. Isto mal tvorca nejaky dovod preco to urobil.
    Ja som nejake eshopy zrealizoval a tri aj prevadzkujem. Moj nazor na eshop ako taky – skoda namahy. Hlavna funkcia shopu je predavat tovar, a pomocne funkcie by mali zabezpecovat – lahky nakup, informacie o objednavkach /v akom je stave/, vyhladatelnost na internete, a dobra administracia a na poslednej by som dal design. Iste ze tento shop ma mozno 50 percent z tych veci co som spominal perfektne zvladnutych ale myslim si ze akurat tie zabezpecuju iba 20%. Zvysnych 80% uspech a obratu zabezpecia tie veci ktore tento obchod nema zvladnute, ale nie je problem ich tam implementovat.

  42. okoloiduci Avatar
    okoloiduci

    nedalo mi to a zahral som sa na užívateľa, ktorý šiel googliť. Hľadal som pod „elektro“, „spotrebiče“ atd. no nic… totalelektro mi nevyskocilo. Namiesto toho vyskocilo vela inych elektro obchodov a ako bežný užívateľ internetu by som išiel kúpiť telku tam… Viac hádam netreba.
    Ešte poprosím pána PRODUCENTa aby sa mi ku tomuto vyjadril a povedal dôvod ako sa mám do jeho obchodu dostať, keď ho v googli nenájdem.
    PS: nepozerám na reklamy všade okolo, iba ich ignorujem.. chcem mäso z googlu. :)

  43. jaja Avatar
    jaja

    ale ja rad kupujem pekne televizory na e shopoch , kde su aj dobre ceny ale aj pekne obrazky a tiez farebne

  44. Ivana Avatar

    Haha a to ste sa este nebavili o majitelovi totalelektro eshop, ktoreho uz hlada aj policia, lebo vyberal len peniaze a zabzdol poslat tovar. Vid. Obcan za dverami RTVS 31.1.2014

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *